Početna Gradske teme Stanari iz Ilije Vučetića traže da se ukloni stablo topole iz njihovog...

Stanari iz Ilije Vučetića traže da se ukloni stablo topole iz njihovog dvorišta

Stanari ulice Ilije Vučetića juče su u Skupštini grada imali sastanak sa predstavnicima gradskih ustanova zbog problema koji im pravi jedno stablo topole.

Stanari zgrade iz navedene ulice traže da se ukloni veliko stablo topole u dvorištu zgrade na broju 2. Kako su objasnili, ovo stablo topole im zadaje više problema, od velike količine semena, takozvanih “maca” koje ulaze u stanove okolnih zgrada, izazivajući kašalj i smetnje u disanju, preko opasnosti od požara tog istog semena koje je lako zapaljivo, do problema koje izazivaju grane koje pucaju i prete da padnu na okolne niže objekte u dvorištu i na prozore stanova.

“Grad će pomoći koliko može, ali je veoma bitno da su svi stanari saglasni da stablo topole treba da se ukloni i da se u dvorištu posadi drugo, odgovarajuće drvo. Politika grada i gradonačelnika Miloša Vučevića jeste da se stabla moraju čuvati. Ona, koja je neophodno ukloniti, moraju da se zamene drugima”, istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić.

Direktor Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu Saša Orlović naveo je da je reč o ženskoj topoli koja pušta seme, takozvane “mace”. On je objasnio da su se topole u Novom Sadu sadile tokom pedesetih i šezdsesetih godina, ali da se tada nije vodilo računa o tome da li su one muškog ili ženskog roda.

“Institut će podržati sve aktivnosti koje za cilj imaju rešavanje ovog problema, kako bi napravili bolje uslove za život”, poručio je Orlović.

Direktor Gradskog zelenila Miloš Egić poručio je da će ekipe ovog preduzeća izaći na teren da pogledaju stanje, te da će nakon toga dati procenu, kako i na koji način treba da se reši ovaj problem.

Izvor: 021
Foto: Pixabay