Početna Gradske teme Stanari Laze Telečkog više od dve godine čekaju presudu zbog buke iz...

Stanari Laze Telečkog više od dve godine čekaju presudu zbog buke iz noćnih klubova

0

Osamdeset stanara užeg centra Novog Sada više od dve godine čeka presudu u tužbi protiv Grada, a u vezi sa nesnosnom bukom i celonoćnim radom klubova u Laze Telečkog i okolnim ulicama.

Kako piše 021.rs, ovi građani čekaju drugostepenu, pravnosnažnu presudu Višeg suda nakon što je 2019. godine Osnovni sud presudio u njihovu korist, a Gradsko pravobranilaštvo uložilo žalbu. Mogu da očekuju eventualno simboličnu naknadu štete – koja neće dovesti u red vlasnike ovih lokala. Samim tim ni njihov problem neće biti otklonjen.

Buka iz lokala dopire i ovih noći, u vreme mera za suzbijanje širenja koronavirusa i ograničenog radnog vremena.

Stanari u Svetozara Miletića, Laze Telečkog, Nikolajevske, Mite Ružića i Katoličke porte tužili su Grad Novi Sad 26. januara 2015. godine, nakon što ništa drugo što su preduzimali nije dalo rezultate. Kako je navedeno u tužbi, nebrojeno puta su se obraćali inspekciji i policiji, pisali peticije čelnicima, pojedini su odustali i nekako uspeli da prodaju stanove, ali drugi to ne mogu jer niko ne želi da kupi stan koji „leži“ u gomili buke. Svakodnevno, a posebno vikendima, u ovim uskim ulicama u kojima posluje više od 50 ugostiteljskih objekata (a nekoliko istaknutih klubova) okuplja se na hiljade ljudi do ranih jutarnjih sati, a muzika je toliko glasna da se meri desetinama decibela u stanovima sa zatvorenim prozorima.

Stanari u tužbi navode da spavaju tako što popiju lekove ili stave čepiće u uši, ali da to ne pomaže. Kad god pozovu komunalnu inspekciju ili redovnu policiju, buka se stiša samo dok su nadležni tu, a potom zvučnike ponovo napanje.

Ovi građani su tražili naknadu štete u iznosu od 30.000 do 300.000 dinara po građaninu, a tužbu su podneli na dva stepena – prema državi Srbiji i prema Gradu Novom Sadu. Država je u svom odgovoru poručila da nije nadležna po tim pitanjima, dok je Grad tvrdio da ni on nije nadležan već je trebalo da tuže vlasnike lokala.

S druge strane, još 2014. godine je inspekcija za zaštitu životne sredine na terenu merila nivo buke i pojedinim lokalima zabranila da koriste opremu za emitovanje muzike, ali mnogi od tih lokala oglušili su se o naloge i nastavili da rade po starom. Neki lokali podneli su dokaze da nivo buke u njihovim lokalima ne prelazi dozvoljeni maksimum, ali je nepoznato kakve metode merenja sami vlasnici primenjuju u svojim lokalima.

Referentne vrednosti za merenje buke koja uznemirava je 35 decibela za dan, a 30 decibela za noć. U stanu jednog od vlasnika u užem centru izmereno je čak 70 decibela.

Osnovni sud presudio je delimično u korist građana – proglasio je državu nenadležnom, a Grad obavezao da svakom od stanara plati simboličnih 30.000 dinara za naknadu nematerijalne štete. Postupajuća sudija smatrala je da je 300.000 dinara preveliki iznos.

Na ovu presudu Grad se žalio, a ceo postupak stoji i čeka da sudijsko veće pregleda spise i odluči već duže od dve godine.

Nove mere i stare navike

Prema poslednjoj uredbi Grada, a koja se odnosi na mere za suzbijanje širenja koronavirusa, ugostiteljski lokali mogu da rade radnim danima i nedeljom od šest do 23 časa, a vikendom od šest do jedan čas ujutru.

U Kabinetu gradonačelnika rekli su da se kontrola poštovanja odrednica propisane regulative obavlja po službenoj dužnosti i na osnovu prijava građana i to svakodnevno, po prioritetu, naročito u zoni strogog centra grada. Tokom prvih osam meseci ove godine služba komunalne milicije izrekla je 82 prekršajna naloga objektima koji su zatečeni u kršenju odredbi Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Naglašavaju i da intenzivno, po prijavi građana i putem redovnih kontrola, kontrolišu lokale u Laze Telečkog i Mite Ružića, te da svi oni poseduju izveštaje o merenju buke u životnoj sredini.

“- poseduju navedene izveštaje, inspekcija utvrđuje da li se muzički uređaji koriste u skladu sa izveštajima o merenju buke. Obaveza merenja buke se radi jednom i važi do promene Zakona ili do promene muzičkih uređaja koji se koriste u samim ugostiteljskim objektima, a samo merenje vrše instituti akreditovani od strane akreditacionog tela Republike Srbije. Napominjemo da buka koja dolazi od gostiju lokala i onih koji se nalaze u baštama lokala nije predmet kontrole i merenja nivoa buke od istih – navode u Kabinetu gradonačelnika.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay