Početna Gradske teme Stanari Podbare protive se planu da se betonira parkić između dva muzeja

Stanari Podbare protive se planu da se betonira parkić između dva muzeja

0

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro se usprotivila što se u Konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja i Riblje pijace u Novom Sadu planira i ponavlja namera da se ova zelena površina devastira i smanji.

– I pored brojnih građanskih protesta i zvanično upućenih primedbi 2015. posle čega se odustalo od izgradnje garaže, nedavnog predstavljanja plana za Podbaru koji ne predviđa nijednu zelenu površinu, rekonstrukcije i uređivanja od pre samo godinu dana, ovaj put u našem parkiću se planira proširenje zgrade bivšeg Muzeja revolucije (sadašnjeg MSUV i Muzeja Vojvodine), sve do ulice Miloša Bajića. Planira se i objekat u dvorištu Arhiva – navedeno je u saopštenju ove građanske inicijative.

Građani okupljeni oko Inicijative smatraju da je nedopustivo da se zelena površina koja je 2018. kompletno rekonsteruisana – uništava.

– Po ko zna koji put vidimo da planeri iz Urbanizma apsolutno ne uvažavaju zdravlje, potrebe i želje građana. Primetan je i nehajan odnos prema novcu građana. Parkić je kompletno rekonkstruisan 2018. kada je prozvan Parkom prisajedinjenja. Iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je za uređenje nešto manje od 40 miliona dinara, a park je u nekoliko navrata od 2015. hortkulturno uređivan. Takođe, ignoriše se Uredba Vlade Republike Srbije iz 2007. kojom je ova površina stavljena pod zaštitu i predstavlja zeštićenu okolinu spomenika kulture. Još jedan plan je izrađen bez ikakve konsultacije i javne rasprave sa građanima, iako su građani za predmetnu površinu pokazali izuzetno interesovanje – ističe se u saopštenju.

Podsećamo da je Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine. U odgovoru na prve planove grada da u ovom parku postavi garažu organizovali su niz javnih akcija, radionice i bioskop na otvorenom, a više od 3.000 građana i građanki Novog Sada je potpisalo peticiju protiv garaže. Na Plan generalne regulacije građani su podneli preko70 primedbi. Na planiranom mestu izgradnje nalazi se 25 stabala, Inicijativa je podnela primedbu u kojoj je pozvala planere da odustanu od uništavanja zelene površine i razmisle o mogućnostima da se na neki drugi način reši proširivanja kapaciteta muzeja.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay