Početna Gradske teme Stanari Podbare protive se planu da se betonira parkić između dva muzeja

Stanari Podbare protive se planu da se betonira parkić između dva muzeja

Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine oštro se usprotivila što se u Konceptualnom okviru Plana detaljne regulacije dela bloka muzeja i Riblje pijace u Novom Sadu planira i ponavlja namera da se ova zelena površina devastira i smanji.

– I pored brojnih građanskih protesta i zvanično upućenih primedbi 2015. posle čega se odustalo od izgradnje garaže, nedavnog predstavljanja plana za Podbaru koji ne predviđa nijednu zelenu površinu, rekonstrukcije i uređivanja od pre samo godinu dana, ovaj put u našem parkiću se planira proširenje zgrade bivšeg Muzeja revolucije (sadašnjeg MSUV i Muzeja Vojvodine), sve do ulice Miloša Bajića. Planira se i objekat u dvorištu Arhiva – navedeno je u saopštenju ove građanske inicijative.

Građani okupljeni oko Inicijative smatraju da je nedopustivo da se zelena površina koja je 2018. kompletno rekonsteruisana – uništava.

– Po ko zna koji put vidimo da planeri iz Urbanizma apsolutno ne uvažavaju zdravlje, potrebe i želje građana. Primetan je i nehajan odnos prema novcu građana. Parkić je kompletno rekonkstruisan 2018. kada je prozvan Parkom prisajedinjenja. Iz pokrajinskog budžeta izdvojeno je za uređenje nešto manje od 40 miliona dinara, a park je u nekoliko navrata od 2015. hortkulturno uređivan. Takođe, ignoriše se Uredba Vlade Republike Srbije iz 2007. kojom je ova površina stavljena pod zaštitu i predstavlja zeštićenu okolinu spomenika kulture. Još jedan plan je izrađen bez ikakve konsultacije i javne rasprave sa građanima, iako su građani za predmetnu površinu pokazali izuzetno interesovanje – ističe se u saopštenju.

Podsećamo da je Građanska inicijativa za očuvanje zelene površine kod Muzeja Vojvodine aktivna od 2015. godine. U odgovoru na prve planove grada da u ovom parku postavi garažu organizovali su niz javnih akcija, radionice i bioskop na otvorenom, a više od 3.000 građana i građanki Novog Sada je potpisalo peticiju protiv garaže. Na Plan generalne regulacije građani su podneli preko70 primedbi. Na planiranom mestu izgradnje nalazi se 25 stabala, Inicijativa je podnela primedbu u kojoj je pozvala planere da odustanu od uništavanja zelene površine i razmisle o mogućnostima da se na neki drugi način reši proširivanja kapaciteta muzeja.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay