Početna Gradske teme Taksi vozila u Novom Sadu starija od 10 godina

Taksi vozila u Novom Sadu starija od 10 godina

0

Gradsko veće je na osnovu Studije o taksi prevozu krajem decembra donelo odluku da u Novom Sadu bude do 1.400 taksija, saznaje 021.rs. Ova odluka je doneta na osnovu studije koju je za potrebe Grada uradio Fakultet tehničkih nauka i koji je pokazao da Novosađane voze taksi vozila stara više od decenije i da su ta vozila potpuno neprihvatljiva po pitanju zaštite životne sredine.

Kako 021.rs saznaje, to što je Grad doneo odluku o tome da do 2025. godine u Novom Sadu bude najviše 1.400 taksi vozila ne znači da će sada biti nekog povećanja jer radi se o tek nešto manje od 300 vozila od broja zvanično izdatih dozvola, ali i oko 200 više nego što je ranije bilo predviđeno. Naime, u Novom Sadu 1.695 taksista ima dozvolu, što je više od ranije predviđene granice od 1.200.

Od kako je u novmebru počelo izdavanje novih rešenja, tek oko 650 njih je obnovilo dozvolu i dobilo ispravna rešenja. Ne očekuje se da će svi uspeti da dobiju dozvole, jer će među njima biti i onih koji ne mogu da ispune zakonske uslove, pa će zbog toga broj taksija biti negde oko predviđenog optimalnog broja.

Do ovog broja od 1.400 vozila stručnjaci sa FTN-a su došli analizirajući kakvi se sistemi javnog taksi prevoza primenjuju u drugim zemljama u svetu. Kako se navodi u studiji, primena metode da na 400 stanovnika ide jedno vozilo nije dobro rešenje za Novi Sad, jer grad kao središte Vojvodine, univerzitetski centar i turustičko mesto ima velik broj posetilaca i dnevnih migracija iz drugih opština. Zbog toga je FTN preporučio da se za područje Novog Sada koristi model zasnovan na broju taksi vozila dobijen odnosom ukupnih prihoda i jediničnog troška jednog vozila.

U Studiji se, između ostalog, navodi da taksi sistem u Novom Sadu karakterišu neadekvatan vozni park koji je tehnički zastareo, ilegalan taksi prevoz, rad vozača više od osam sati dnevno i drugi problemi koji su se i ranije pominjali.

Analiza je pokazala da je prosečna starost vozila 12,4 godine i napomenuto je da vozila starija od 10 godina čine 71 odsto voznog parka (1.204) i samo 9,4 odsto (160) ih ima manje od pet godina. Katastrofalan podatak je i da 65 odsto njih idu na dizel, kao i da uopšte nema vozila koja su ekološki prihvatiljiva u sistemu taksi prevoza u Novom Sadu. Podaci govore i da se koriste automobili velikog broja proizvođača i različitih modela, mada nešto više ima škoda, sitroena, opela, fijata, folksvagena, a najviše renoa (232), i to konkretno modela megan (80 odsto od svih renoa).

Novosadski taksista ima više od 40 godina, u procentima se radi o 80 odsto vozača, i najviše ih ima između 41 do 50 godina (36 odsto). Svega 14,9 odsto ispitanih vozača bavi se taksi prevozom više od 20 godina. Novosadski taksisti u 75 odsto slučajeva rade duže od osam sati radnim danima, dok subotom i nedeljom ili ne rade ili rade do šest časova i kraće. Većina vozi u svim smenama tokom dana, mada je jutarnja najzastupljenija.

Izvor: 021
Foto: Pixabay