Početna Gradske teme Stanovnici Limana: Interesi stranaka nisu interesi građana!

Stanovnici Limana: Interesi stranaka nisu interesi građana!

0

Građanske inicijative “Sačuvajmo Liman od betona”, “Ne damo livadicu” i “Sačuvajmo parkić kod Muzeja” poručile su da nemaju nikakve veze sa organizovanjem tribine Saveza za Srbiju “Stop betoniranju Limana i našeg grada!”, najavljene za četvrtak, 6. decembar u MZ “Boško Buha” na Limanu II.

Kako inicijative navode u zajedničkom saopštenju, probuđeno interesovanje “Saveza za Srbiju” za Plan regulacije Limana povod je da sve političke stranke, pa i članice Saveza građani podsete da su raspoložive institucionalne mehanizme zaštite grada mogle da koriste i tokom vršenja vlasti, tačnije do 2012. godine.

“Takođe, pravo na grad mogu braniti i odbornici Saveza u aktuelnom sazivu Skupštine grada. Samoorganizovali smo se i nemamo nijedan razlog da kao saveznike u našoj borbi vidimo političke stranke. Naša borba nije motivisana dnevno političkim odnosima – već odbranom elementarnih prava na javni prostor i kvalitet života primeren civilizaciji kojoj pripadamo. U urbicidu koji se nad našim gradom kontinuirano sprovodi svoj ‘udeo’, baš kao i aktuelna vlast, imaju i članice SZS – te ovaj pokušaj pranja političke savesti smatramo u najmanju ruku zakasnelim i neprimerenim. S druge strane, apelujemo i na Gradski odbor Srpske napredne stranke da građane Novog Sada u svojim saopštenjima prestane da vređa i ponižava na gotovo identičan način na koji to čine predstavnici ‘Urbanizma’ te Gradske komisije za planove. Briga za građane i za grad ne pokazuje se njihovim omalovažavanjem ili vređanjem – već stavljanjem interesa građana ispred interesa graditelja i famoznih ‘investitora'”, poručuju u saopštenju inicijative “Sačuvajmo Liman od betona”, “Ne damo livadicu” i “Sačuvajmo parkić kod Muzeja”.

Inicijative naglašavaju da aktuelna urbanistička praksa nije pokazala nikakav napredak u odnosu na prethodnu, već je situacija još alarmantnija.

“Odgovornost za aktuelnu urbanističku politiku i planove daljeg uništavanja grada snosi upravo vladajuća koalicija. A gde su tu građani – pitamo se i sami. U aktuelnim političkim prepucavanjima svakako nisu”, zaključuju građani i građanke Limana.

Podsetimo, u nedelju je najpre Savez za Srbiju saopštio da će povodom najavljene izgradnje garaža na Limanima održati ovog četvrtka javnu debatu uz ocenu da aktuelna vlast sprovodi divlju urbanizaciju u najurbanijem delu Novog Sada. Reagovala je Srpska napredna stranka navodeći da se radi o projektu koji doprinosi boljitku građana tog dela grada. Kako razmišljaju u strankama o problemima sa kojima se susreću stanovnici Limana pročitajte OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay