Početna Gradske teme Stanovnici Limana uputili apel gradskoj vlasti: Rešiti problem nebezbedne Fruškogorske

Stanovnici Limana uputili apel gradskoj vlasti: Rešiti problem nebezbedne Fruškogorske

liman_sudar_11082015_1_600

Stanovnici Limana traže od gradske vlasti da se konačno uspori saobraćaj u Fruškogorskoj gde se često događaju sudari sa teškim posledicama. Poslednji apel usledio je nakon nezgode u ponedeljak kada je na uglu Fruškogorske, Drage Spasić i Resavske povređen pešak. Kako za 021.rs navode u Mesnoj zajednici “Liman” ova raskrsnica je posebno problematična i na njoj često dolazi do nezgoda.

Predsednik Saveta MZ Milorad Reljić kaže za 021.rs da su se, prema podacima koje su dobili od policije, od 2009. do polovine 2014. godine u Fruškogorskoj ulici dogodile 134 saobraćajne nezgode u kojima je 9 osoba zadobilo teške povrede, a 40 je lakše povređeno.

Na raskrsnici Fruškogorske, Drage Spasić i Resavske ukupno se u tom periodu dogodilo 13 saobraćajnih nezgoda u kojma su dve osobe zadobile teške telesne povrede, a pet je lakše povređeno. Pošto se ovi podaci odnose na period 2009-2014, treba dodati da su se, prema onome što mi znamo, dogodile bar još tri nezgode, računajući ovu u ponedeljak, u kojima su povređeni uglavnom pešaci – priča predsednik Saveta MZ Liman.

Reljić kaže da su više puta od Gradske uprave tražili da se nešto preduzme – da se postavi semafor ili “ležeći policajac”. Međutim, iz Grada uvek stižu negativni odgovori.

Poslednji dopis iz Grada smo dobili u maju i to od Službe za razvoj i upravljanje saobraćajem. U njemu se kaže da je Fruškogorska jedna od glavnih gradskih saobraćajnica kojom se pružaju i linije javnog gradskog prevoza, te da zbog toga u toj ulici nije dobro da se postavljaju “ležeći policajci”. Sem toga, dodaje se u dopisu, ove “naprave” stvaraju buku, doprinose povećanoj emisiji izduvnih gasova, oštećuju vozila, pa čak utiču i na smanjenje bezbednosti. Umesto njih, moguće je koristiti druge metoda usporavanja saobraćaja, kao što su optičke bele linije, vibracione trake ili izdignuti platoi. Još se dodaje da prema podacima PU Novi Sad, u pomenutoj raskrsnici “nema učestalih saobraćajnih nezgoda” i da u “poslednje dve godine nema ni povređenih pešaka”. Dopis se završava mišljenjem da “nivo bezbednosti u ovoj ulici nije umanjen i da ne bi trebalo preduzimati dodatne mere, te da zahtev MZ nije opravdan” – kaže predstavnik Limanaca.

On navodi da, iako dopis iz Grada nije obećavajući, u njemu ipak stoji da su stručne službe procenile da bi se mogle postaviti optičke bele linije, vibracione trake ili izdignuti platoi koji bi usporili saobraćaj. Kako kaže, apel Limanaca je da se, kada već ne može “ležeći policajac” ili semafor, primene ove druge metode smanjenja brzine, dodajući da su u blizini škole, vrtić, kao i studentski grad, a leti je ulica puna Novosađana koji idu na Štrand.

Autor i foto: 021.rs