Početna Politika DS: Ko može da obezbedi budućnost Vojvodine

DS: Ko može da obezbedi budućnost Vojvodine

0

Demokratska-Stranka-logo

Vojvođanska demokrate smatraju da će pokrajinski izbori biti održani na proleće 2016. i da politički istomišljenici, a ne Srpska napredna stranka, mogu da obezbede bolju budućnost građanima pokrajine.
“Borbu za Vojvodinu i njenu vodeću progresivnu ulogu u Srbiji mogu efikasno voditi samo politički istomišljenici i oni koji dele zajedničku viziju njene budućnosti”, saopštio je danas Pokrajinske odbor DS.

U saopštenju se navodi “da se budućnost Vojvodine ne može bazirati na osnovu procena o koalicionoj snazi političkih stranaka i računicama kako ostati u vlasti”.

Prema DS, budućnost Vojvodine mora se bazirati “na zajedničkom delovanju onih političkih snaga koje su se oduvek iskreno zalagale za evropsku, autonomnu i multinacionalnu Pokrajinu” i da će “ukoliko ne bude tako, politički bućkuriš pretvoriti u istorijski bućkuriš koji se više neće moći ispraviti”.

DS ističe i da će “zato sledeći pokrajinski izbori, na proleće 2016. biti opredeljenje…za Vojvodinu okovanu centralizmom ili za Vojvodinu kao snažnu autonomnu zajednicu”.

U saopštenju se naglašava da Vojvodina zbog svoje multietičnosti, multinacionalnosti i multikonfesionalnosti, predstavlja jedinstven vrednosni sistem, ne samo u Srbiji nego i u Evropi.

Izgradnja ovakvog društva, na razvalinama potpuno uništene autonomije Vojvodine tokom devedesetih (godina prošlog veka) predstavljao je osnovni objedinjavajući faktor koalicije demokratskih i progresivnih političkih snaga koje su na vlasti u Pokrajini od demokratskih promena u Srbiji“, naveo je DS.

Dodaje se i da je “borba za autonomiju Vojvodine, povećanje njenih nadležnosti, decentralizaciju Srbije bio njihov osnovni zadatak, a da su na tom putu nailazili i nailaze na brojnja saplitanja koja traju i danas”.

Ti zajednički napori su doveli do zavidnog nivoa multietičnosti, poštovanja prava nacionalnih zajednica, velikog broja evropskih priznanja, najboljih ekonomskih rezultata i liderske uloge Vojvodine na evropskom putu Srbije“, naveo je DS.

Ukazuje se da je “veoma teško zamisliti da se takva Vojvodina može iskreno graditi sa SNS, čiji su sadašnji članovi vojvođanske vrednosti uništavali tokom devedesetih (godina prošlog veka), istina u drugom odelu”.

Pokrajinski DS navodi da članovi SNS “i sada dižu ruke u Skupštini Vojvodine za smanjenje njenih nadležnosti, ne protive se gašenju Elektrovojvodine…a osnivanje ustanova kulture u Vojvodini proglašavaju za separatizam”.

SNS: Zašto se DS toliko plaši pokrajinskih izbora

Srpska napredna stranka upitala je danas Demokratsku stranku zašto se toliko plaši pokrajinskih izbora.

Nećemo Bojana Pajtića (lider DS i predsednik pokrajinske vlade) pitati kada je poslednji put bio na radnom mestu i seo u fotelju za koju se grčevito bori, jer znamo da se ni on ne seća kada je to bilo“, pišu naprednjaci u saopštenju.

Prema SNS, očigledno je da bi Pajtić najradije ukinuo izbore u Vojvodini, jer zna da nije uradio ništa i da nikada ništa ne radi u korist građana Vojvodine.

Molimo DS da ne osporava demokratsko pravo građana da kažu na izborima šta misle o Pajtiću, o njegovom neradu i mnogobrojnim zloupotrebama“, naveli su naprednjaci.

Autor: Tanjug