Početna Gradske teme Stanovnici naselja Grbavica pokrenuli peticiju protiv naplate parkinga

Stanovnici naselja Grbavica pokrenuli peticiju protiv naplate parkinga

0

parking servis

Iz Parking servisa stigle su najave da će nekoliko ulica na Grbavici ubuduće biti u zoni naplate, a građani su rešili da pišu peticiju protiv toga. U Plavoj zoni od 1. jula će biti Ulica Danila Kiša, Gogoljeva, Tolstojeva, Puškinova, Ulica Alekse Šantića, Doža Đerđa i Miše Dimitrijevića.
Vozači iz ovih delova Grbavice imaju pravo na povlašćenu stanarsku kartu po ceni od 130 dinara mesečno. Stanarske karte počeće da se izdaju od 25. juna.

Za regulisanje stanarske karte potrebno je dostaviti fotokopije lične karte i saobraćajne dozvole.

Veći broj građani smatra da to nije u redu i da parking u stambenoj zoni, udaljenoj dva kilometra od centra grada, ne bi trebalo naplaćivati.

Danila Kiša, Gogoljeva, Tolstojeva, Puškinova, Alekse Šantića, Doža Đerđa i Miše Dimitrijevića. Ukoliko vozilo parkirate u nekoj od tih ulica, to će vas, od 1.jula koštati 45 dinara, koliko iznosi sat vremena parkiranja u plavoj zoni. Ipak, prvih 15 dana kontrolori neće kažnjavati vozače, već će ih obaveštavati o početku naplate.

Inicijativa za zonsku naplatu parkiranja potekla je od samih stanara i predstavnika Mesnih zajednica, koji su se sa tim zahtevom obratili Gradskoj upravi za saobraćaj i puteve, kažu u Parking servisu i dodaju da su prednosti naplate parkinga – mnogobrojne.

Da bi dobili povlašćenu stanarsku kartu i parking mesečno plaćali 130 dinara, građani moraju imati prebivalište u nekoj od navedenih ulica i vozilo u sopstvenom vlasništvu. Ipak, ni povlašćena karta im ne garantuje da će naći slobodno mesto ispred svoje zgrade. A da nema potrebe za naplatom parkinga, smatraju i stanovnici ulice Alekse Šantića, koji su pokrenuli i peticiju, koju je za 4 dana potpisalo oko 200 ljudi.

Interesovanje za pokretanje peticije, kažu, postoji i u drugim ulicama, a sve prikupljene potpise predaće Mesnoj zajednici, kao i advokatskoj kancelariji.

Autor i foto: RTV