Početna Gradske teme Dečije selo proslavilo 40 godina rada

Dečije selo proslavilo 40 godina rada

decije-selo

U okviru 40 godina rada Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici danas je počeo sa radom solarni sistem zagrevanja vode, koji je realizovan uz pomoć Pokrajinske vlade i slovačkog preduzeća “Termo solar”.
Uputivši reči zahvalnosti svim zaposlenima “koji uspevaju da uz mnogo ljubavi i mnogo energije, uzgajaju ovu decu kao da su njihova”, predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić je rekao da je to veliki kompliment ljudima, koji su uložili svoj život u rad ove ustanove.

“Kada je pre 40 godina Dečje selo počelo sa radom, bilo je prvo Dečje selo u Istočnoj Evropi. Danas četrdesetu godišnjicu dočekujemo u Dečjem selu, koje je dobilo novo igralište i priliku da uz pomoć solarnih panela ima sistem za zagrevanje vode u skladu sa najvišim ekološkim standardima. Ovaj jubilej u Dečjem selu dočekujemo i sa tim da ćemo do kraja ove godine obezbediti da ovo bude prvo ekološko Dečje selo na svetu, jer će imati mogućnost da se ceo sistem zagrevanja bazira na peletima i solarnoj energiji”, kazao je Pajtić.

On je podetio da je u proteklim godinama obezbeđeno 12 stanova širom Novog Sada za štićenike Dečjeg sela, koja žele da se dalje obrazuju nakon punoletstva.

Direktor Dečjeg sela Srđan Egić rekao je da se zaposleni svakodnevno trude da se deci bez roditeljskog staranja, koja Dečije selo imaju za svoj topli dom, obezbede uslovi u kojima će se nesmetano razvijati.

“Jer Dečije selo nije samo po sebi četrdesetogodišnji ugaoni kamen našeg sistema socijalne zaštite, nego nastavak svetle tradicije našeg naroda u dobročinstvu, ktitorstvu i brizi za decu bez roditeljskog staranja”, rekao je Egić.

Dečje selo danas broji 84 štićenika i još 24 studenta Univerziteta u Novom Sadu, koji su smešteni u stanovima u Novom Sadu.

Autor i foto: RTV