Početna Gradske teme Startuje serija kombinovanih tretmana protiv rečnih komaraca

Startuje serija kombinovanih tretmana protiv rečnih komaraca

Serija kombinovanih tretmana protiv rečnih komaraca počinje večeras, a kako navode u „Ciklonizaciji“, biće izvedeni iz vazduha, sa vode i sa zemlje.

U tretmanima u zaštitnoj zoni, uz ceo tok Dunava, učestvovaće dva aviona, jedan helikopter, čamci i amfibijska vozila, dok će tretmani sa zemlje unutar gradske teritorije, prigradskih naselja i sela biti izvedeni sa dvadeset automobila opremljenih ULV generatorima.

Ovo je već treći ovakav sveobuhvatan tretman od početka ovogodišnje sistematske akcije zaštite zdravlja građana od komaraca na teritoriji Novog Sada, a drugi u vrlo kratkom periodu. Prethodni je izveden u ponedeljak uveče, a iz “Ciklonizacije” kažu da je ovo pokazatelj sa kakvom hiperodukcijom rečnih komaraca se suočavamo ove godine.

– Kontrola uspešnosti je pokazala da su tretmani izvedeni u ponedeljak na teritoriji Grada Novog Sada imali visoku efikasnost. Međutim, neposredno posle njih usledila je migracija populacija ruralnih, rečnih komaraca na teritoriju Grada Novog Sada. Migracija podrazumeva kretanje populacija iz netretiranih zona širom Vojvodine iz plavnih zona i ritova ka naseljenim zonama. To je razlog što smo u vrlo kratkom periodu dobili brojnost rečnih komaraca u CDC klopkama koja je nekoliko desetina puta veća od kritične i što je bilo neophodno organizovazi novo kombinovano tretiranje iz vazduha, sa zemlje i sa vode, a u cilju spuštanja brojnosti populacija rečnih, ruralnih komaraca ispod kritične – objašnjava menadžer za odnose sa javnošću “Ciklonizacije” Dario Aćimović.

Izvor: novisad.com, Dnevnik
Foto: Pixabay