Početna Gradske teme Statistika: Za stan u Novom Sadu potrebno raditi 10 godina

Statistika: Za stan u Novom Sadu potrebno raditi 10 godina

0

Za kupovinu 60 kvadrata u novogradnji, po zvanično prosečnoj ceni u Srbiji, potrebno je 14,1 godina rada koji je plaćen prosečnom platom, pišu Novosti.

Kako navode Novosti, to je pod uslovom da na stan ide čitava zarada.

Iako nimalo zanemarljiv deo radnog veka valja odvojiti za nekretninu u Srbiji, pre samo deceniju za istu stvar trebalo je raditi čak 20,4 godine, upozoravaju u Fondaciji za razvoj ekonomske nauke Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Inače, prosečna cena kvadrata u Srbiji je 166.764 dinara, a junska zarada je iznosila 59.740 dinara, zvanični su podaci republičkih organa.

“Naravno, ovi podaci odstupaju po gradovima, pa je tako u Beogradu potrebno 15,5 godina, Vrnjačkoj Banji 13,8, Novom Pazaru 11,5, Užicu, Kragujevcu Čačku i Novom Sadu nešto više od deset godina. Razlog za pad potrebnih godina, prema ovom indikatoru, nalazi se u rastu prosečne plate iznad rasta prosečne cene stanova. Tako je prosečna neto zarada u gradskim naseljima Beograda, u poslednjih godinu i po dana, porasla za 21 odsto. U Novom Sadu za 22 odsto, Kragujevcu, Kraljevu, Vršcu, Subotici, Čačku i Užicu za 17 odsto. U istom periodu prosečne cene stanova u pomenutim gradovima mahom su beležile jednocifren procentni rast, negde stagnirale, dok je u Vršcu čak zabeležen pad od osam odsto”, navodi za Novosti Aleksandar Radivojević, saradnik FREN-a.

Činjenica da zvanična prosečna plata napreduje ovim tempom ne uliva nadu da će cene kvadrata padati. Značajniji pad cena, kažu analitičari, ne treba očekivati čak ni u uslovima krize izazvane pandemijom.

“Dodatno, uslovi na tržištu stambenih kredita trenutno su veoma povoljni, a došlo je i do smanjenja obaveznog učešća u stambenim kreditima kod određenih banaka”, ističe Radivojević.

Dodaje da je broj izdatih građevinskih dozvola za izgradnju novih stanova u julu 2020. godine bio je za 35 odsto manji nego u julu 2019. godine. I ako dođe do daljeg smanjivanja izgradnje stanova, uz povoljne kredite i rast neto zarada, tržište će neminovno reagovati rastom cena stanova.

Izvor: Novosti
Foto: Pixabay