Početna Gradske teme Stigle vakcine protiv gripa u novosadske ambulante

Stigle vakcine protiv gripa u novosadske ambulante

0

U Dom zdravlja “Novi Sad” stiglo je 8.000 doza vakcina protiv gripa i od danas će biti dostupne građanima.

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svim osobama starijim od šest meseci s hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, s metaboličkim poremećajima, a naročito dijabetesom, potom s oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima, kao i s imunodeficijencijom uključujući i HIV.

Vakcina se preporučuje i svim osobama starijim od 65 godina života, kao i svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uključujući i zaposlene u zdravstvenim ustanovama i javnim službama.

Kako navode u Domu zdravlja, primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju s izabranim ginekologom.

Ove godine je prvi put obezbeđena i četvorovalentna vakcina protiv gripa, koja obuhvata dva tipa A virusa i dva tipa B virusa.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay