Početna Gradske teme Stižu novi mercedesovi autobusi u GSP Novi Sad

Stižu novi mercedesovi autobusi u GSP Novi Sad

0

Prvi od 13 solo autobusa koji su pre nekoliko meseci kupljeni na tenderu, uskoro će stići u GSP Novi Sad.

Ove mercedesovi niskopodni autobusi marke “Conecto” sa pogonom na CNG gas trebalo bi, prema ugovoru, da stignu Gradskom prevozniku do Nove godine, a specijalizovani portal autobusi.net je jedan od ovih autobusa sa karakterističnom plavom bojom novosadskog javnog prevoznika fotografisao na pumpi u Vrčinu nedaleko do Beograda.

Podsetimo da se radi o vozilima sa pogonom isključivo na komprimovani gas, sa najmanje 30 mesta koja obuhvataju putnička mesta, vozačko mesto i mesto za smeštaj invalidskih kolica. Svaki autobus moći će da primi oko 90 putnika. Autobusi će biti opremljeni klimom i video-nadzorom, a imaće i rampu za kolica.

Ove autobuse po ceni od 287.612.812,5 dinara bez PDV-a gradskom prevozniku isporučuje firma “Star Import” iz Beograda, koja je zastupnik Mercedesa u Srbiji, a posao je dobila na javnoj nabavci kao jedina koja je imala ispravnu ponudu.

Ovi novi autobusi stižu u skopu šire obnove voznog parka, jer je pre oko dva meseca stiglo osam midi autobusa marke Iveco (99.880.000 dinara bez PDV-a), a čeka se da u februaru stigne još istih 30 solo mercedesovih autobusa (682.254.694,8 dinara bez PDV-a).

Takođe, GSP je potpisao i ugovor o isporuci 20 zglobnih autobusa turskog proizvođača BMC i ta vozila bi trebalo da stignu u Novi Sad tokom marta ili aprila sledeće godine.

Dodajmo i da GSP, prema najavi, očekuje novi tender za kupovinu 25 solo i pet zglobnih autobusa na CNG gas iz kredita EBRD-a od sedam miliona evra, a gradski čelnici su ranije najavili da planiraju i da u 2020. godini izdvoje novac za još 30 solo i 20 zglobnih vozila, što bi koštalo oko 1,5 milijardi dinara.

Na ovaj način novosadski javni prevoznik će obnoviti 50 odsto voznog parka koji je u proseku star 10 godina.

Izvor: 021
Foto: Pixabay