Početna Gradske teme Stop telefonima dok vozite: Od sutra pojačana kontrola saobraćaja!

Stop telefonima dok vozite: Od sutra pojačana kontrola saobraćaja!

0

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova će od 2. avgusta, pa do kraja letnje turističke sezone, sprovoditi mere pojačane kontrole nepropisnog korišćenja telefona i drugih uređaja za komunikaciju koju učini vozač.

Za nepropisno korišćenje telefona, odnosno drugih uređaja za komunikaciju, Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana je novčana kazna u fiksnom iznosu od 10 hiljada dinara.

Prilikom sankcionisanja vozača, saobraćajna policija će dosledno preduzimati i mere prema svim osobama koje za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristile sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

Prema istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, oko 5,7 odsto vozača u Republici Srbiji nepropisno koristi telefon za vreme vožnje. Istovremeno, prisutan je trend povećanja broja ovog prekršaja, s obzirom na to da je za prvih šest meseci ove godine sankcionisano gotovo 25 hiljada vozača, što je za 13% više u odnosu na prvu polovinu prethodne godine.

Rezultati svetskih istraživanja pokazuju da razgovor telefonom tokom vožnje povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode četiri puta, dok pisanje i čitanje poruka povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode osam puta.

Izvor: nsuzivo.rs/MUP

Foto: Pixabay