Početna Danas u gradu Predavanje na Trgu galerija: Srpsko/jugoslovensko-francuski odnosi u prvoj polovini 20. veka

Predavanje na Trgu galerija: Srpsko/jugoslovensko-francuski odnosi u prvoj polovini 20. veka

0

Predavanja dr Vladimira Cvetkovića „Srpsko/jugoslovensko-francuski odnosi u prvoj polovini 20. veka“, u okviru pratećeg programa izložbe „Pavle Beljanski i Ivo Andrić: diplomate i darodavci“, održaće se večeras u 19.00 na Trgu galerija.

Od samog početka borbe za oslobođenje i nacionalno ujedinjenje srpskog naroda dobri diplomatski odnosi sa Francuskom predstavljali su jedan od temelja spoljne politike moderne srpske države. Početkom 20. veka, sa sazrevanjem uslova koji su doveli do Velikog rata i približavanjem Francuske i Rusije, ti odnosi prerastaju u savezništvo, koje doživljava vrhunac potpisivanjem Ugovora o prijateljstvu 1927. godine.

Sa usponom Hitlerove Nemačke i brzim porazom Francuske 1940. godine diplomatski odnosi dve zemlje slabe i prekidaju se, da bi bili obnovljeni posle Drugog svetskog rata, s tim da u novim, hladnoratovskim okolnostima, nisu imali isti značaj i intenzitet kao tokom nekoliko prethodnih decenija.

Povodom obeležavanja 180 godina od uspostavljanja francusko-srpskih diplomatskih odnosa, dr Vladimir Cvetković, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, govoriće o političkim vezama dve zemlje, sa posebnim naglaskom na međuratni period kada su Pavle Beljanski i Ivo Andrić deo diplomatske službe proveli u Francuskoj.

Foto: novisad.travel