Početna Gradske teme Stopirane subvencije za smeštaj dece u privatnim obdaništima

Stopirane subvencije za smeštaj dece u privatnim obdaništima

ThinkstockPhotos-461214699

Novosađani čiji mališani idu u privatne vrtiće ovih dana su neprijatno iznenađeni obaveštenjem da će preko leta sve troškove morati da podmiruju sami. Zbog manjka para u gradskoj kasi, subvencionisanje boravka dece u privatnim vrtićima je prekinuto, a ovaj trošak je pao na roditelje.

Prema nezvaničnim informacijama, grad će vrtićima, a oni posle roditeljima, refundirati pare na jesen, a do tada treba da se snađu kako znaju.

Na sastanku u vrtiću su nam rekli da ćemo od ovog meseca, pa do verovatno septembra ili oktobra, morati sami da plaćamo boravak dece jer Grad, navodno, nema para. To je katastrofa, uz subvenciju, plaćao sam boravak ćerkice 5.000 dinara, kao i u državnom vrtiću. Sada treba da platim 22.000 dinara i još ne znam da li će mi pare vratiti, kako tvrde. Odakle mi toliki novac, a dete mora u vrtić. Smatram da smo prevareni – kaže Nenad Marić. On dodaje da su roditelji dovedeni pred svršen čin, deca su već upisana u vrtiće, u državnim nema mesta da ih premeste, a nemaju ni svi po 200 evra mesečno za jedno dete.

Sa druge stane, vlasnici privatnih vrtića kažu kako strahuju da ne bi bili precrtani sa lista za subvencije, pa se ne bune, te su problem svalili na roditelje.

M. N., vlasnica jednog privatnog vrtića u Novom Sadu, kaže da je istina da para preko leta neće biti, ali i uverava roditelje kako će grad za koji mesec sve refundirati.

Sa 5.000 dinara, koliko nam roditelji sada plaćaju po detetu, ne mogu da isplatim ni polovinu radnika, a gde su još drugi troškovi koji mesečno iznose oko 2.500 evra. Ne znam šta ću, ali verovatno ćemo malo povećati cenu boravka. Neki vrtići su odmah rekli roditeljima kako će morati da plate punu cenu, a neki pokušavaju da se snađu kao mi – rekla je ona.

Lidija Tomaš, načelnica Gradske uprave za obrazovanje, kaže da grad nije prestao da subvencioniše boravak dece u privatnim vrtićima te da će oko 10. juna biti isplaćeni troškovi za maj. No, šta će biti posle toga nije rekla, sem da trenutno para za svu decu nema, pa će se dodatni novac, verovatno rebalansom, morati pronaći u budžetu.

U privatne vrtiće je upisan nešto veći broj dece od planiranog, a u budžetu je predviđen iznos na bazi prošlogodišnjih parametara, tako da će morati da se obezbede dodatne pare iz budžeta. Privatni vrtići imaju potpisane ugovore sa Novim Sadom za subvencionisanje boravka dece i ne mogu da traže od roditelja novac koje je dužan da obezbedi grad – izjavila je Tomaševa.

Pošto nema dovoljno mesta u državnim vrtićima, grad Novi Sad subvencioniše boravak oko 1.800 dece u 27 privatnih vrtića. Na listi čekanja za mesto u vrtiću u Novom Sadu je oko 800 mališana. U državne predškolske ustanove u Novom Sadu upisano je oko 16.000 mališana.

Izvor: Blic.rs
Foto: Guliver/ThinkstockPhotos