Početna Gradske teme Stručnjaci o vakcinaciji u Srbiji: Primenom vakcina mnoge bolesti već su iskorenjene...

Stručnjaci o vakcinaciji u Srbiji: Primenom vakcina mnoge bolesti već su iskorenjene sa našeg područja!

0

drugs-21987_640

Novi Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti nametnuo je brojna pitanja o vakcinaciji mališana te je propisao i predviđene kazne do 150.000 dinara ukoliko roditelji ne vakcinišu dete. I to nije sve – čak se povlači i pitanje nemogućnosti upisa u školu. Kako je ovo gorući problem u proteklom, a biće verovatno i u narednom periodu, odlučili smo da se pozabavimo i ovom temom, te smo pokušali da odgonetnemo nedoumice u vezi sa vakcinisanjem dece u Srbiji. Naime, u razgovoru sa Draganom Kostadinović, višom medicinsko sestrom koordinatorom imunizacije Doma zdravlja “Novi Sad” i pedijatrom-neonatologom Tomislavom Ćukom, stručnjakom Opšte Bolnice “Bel-Medic” iz Beograda, saznali smo zašto je važna vakcinacija, koje su njene prednosti, ali i koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja ove preventivne mere od raznih bolesti.

Portret

Dragana Kostadinović, viša medicinska sestra i
koordinator imunizacije Doma zdravlja “Novi Sad”

 

 

Zašto je važna vakcinacija i koje su njene prednosti?

– Vakcinacija je jedno od najvećih dostignuća u medicini. Zahvaljujući vakcinaciji kao preventivnoj meri, iskorenjene su mnoge zarazne bolesti velikog zdravstenog i socioekonomskog značaja koji se ogleda u prevenciji od oboljevanja, prevenciji komplikacija bolesti, invaliditeta i smrti od zaraznih bolesti. Ma koliko bila skupa preventiva, uvek je jeftinija od kurative-lečenja.

Koliko su opasne bolesti protiv kojih se deca vakcinišu?

– Bolesti protiv kojih se deca vakcinišu mogu biti opasne, kao i komplikacije koje određene zarazne bolesti izazivaju. Stariji se sećaju Variola vera – velikih boginja. Zahvaljujući vakcini protiv difterije – crnog prišta, ove smrtonosne bolesti nema preko šest decenija, a slično je i sa dečjom paralizom koja daje za posledicu invaliditet. Tetanus je smrtonosan za nevakcinisana povređena lica. Meningitis u odojčadskom uzrastu može biti fatalan. Nevakcinisani protiv boginja, osim osipa, mogu oboleti od komplikacija čije posledice mogu biti životno ugrožavajuće. Mnogi životi sačuvani su zahvaljujući vakcinama protiv raznih virusa i bakterija.

Koje su najveće zablude u vezi sa vakcinacijom dece?

– Zabluda o MMR vakcini, za koju je dokazano da ne izaziva Autizam kroz 12 studija, zbog koje je britanski lekar izgubio licencu, dovela je do pojave izbegavanja vakcinacije. Uzroci koji dovode do zabluda u vezi sa vakcinacijom su: nеdovoljno znanja o imunizaciji; nepoznavanje vakcina i principa vakcinacije; nesagledavanje koristi od vakcinacije i isticanje uobičajenih neželjenih reakcija.

Da li vakcine imaju neka štetna dejstva?

– Nema ni jednog leka, pa ni vakcine, gde u uputstvu nisu opisane uobičajene nuz pojave prolazne prirode. Teže, neželjene reakcije su znatno ređe. Svako dete koje se javi na vakcinu predhodno je detaljno pregledano po sistemima organa, uzeta su antropometrijska merenja i samo zdrava deca na dan vakcinacije bivaju imunizovana. Tako se minimiziraju mogućnosti za teže neželjene reakcije. Neka deca imaju lične zdravstvene prepreke za imunizaciju koje utvrđuje izabrani pedijatar ili Komisija za utvrđivanje kontraindikacija za imunizaciju.

Koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije?

– Zdravstvene posledice odbijanja imunizacije na individualnom nivou su oboljevanje, a na nivou zajednice pojava epidemija manjih ili većih razera u nevakcinisanoj populaciji. Svedoci smo nekoliko mikroepidemija malih boginja od 2007. godine na ovamo. U velikom su riziku i vulnerabilne grupe, koje zbog migracija i načina života, ostaju nevakcinisane bili sa nepoznatim vakcinalnim statusom što nosi rizike od importovanja virusnih bolesti.

Da li roditelji koji odbiju vakcinaciju svojih mališana snose neke zakonske posledice?

– Vakcinacija je u Republici Srbiji je obavezna Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji je usklađen sa regulativom EU. Zakon predviđa kaznene mere za roditelje/staratelje koji se nisu odazvali na poziv za vakcinaciju deteta u vidu novčane kazne od 30.000-150.000 dinara.

Koje vakcine su u Srbiji obavezne, a koje ne, i zašto je to tako?

– Pravilnik o imunizaciji bliže propisuje Kalendar imunizacije i obuhvata:
1) obaveznu aktivnu imunizaciju lica određenog uzrasta (od novorođenčeta do odrasle osobe)
2) obaveznu imunizaciju lica eksponiranih određenim zaraznim bolestima (hepatitis B, besnilo, tetanus)
3) aktivnu imunizaciju lica po kliničkim indikacijama (grip, pneumokok, meningokok)
4) aktivnu imunizaciju putnika u međunarodnom saobraćaju (žuta groznica, tifus, kolera zavisno od destinacije)

3

Legenda skraćenica: 

– BCG – protiv tuberkuloze
– DTaP – difterija, tetanus, veliki kašalj
– Hib – meningitis hemofilus influence B
– DT – difterija, tetanus
– dT – difterija, tetanus
– MMR – morbili, rubeola, parotitis
– TT – tetanus

Koliko je u Srbiji procentualno vakcinisano dece?

– Obuhvat imunizacijom u Republici Srbiji svake godine se prikazuje u godišnjem izveštaju, a kreće se u okvirima bezbednog obuhvata od 95 % i više. Nekoliko godina unazad nešto je niži od poželjnog. Izveštaj o imunizaciji za Republiku Srbiju objavljuje IZJZ Srbije “dr Milan Jovanović Batut” polovinom tekuće godine za predhodnu kalendarsku godinu.

Da li se broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju povećava ili smanjuje iz godine u godinu i kako to regulisati?

– Broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju je svakako veći nego pre 10 godina.Međutim, roditelji se vraćaju vakcinaciji sa odloženim preporučenim datumom za vakcinaciju. Novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti će, nadamo se vratiti vakcinaciju u pravovremene rokove i bolji obuhvat, što bliži 100%.

dr tomislav_cuk PEDIJATAR ENDOKRINOLOG

Tomislav Ćuk pedijatar-endokrinolog, stručnjak Opšte Bolnice “Bel-Medic” iz Beograda

 

 

Zašto je važna vakcinacija i koje su njene prednosti?

– Cilj vakcinacije je stvaranje imuniteta na određenu bolest. Vakcinacija je važna jer je dala ogromni doprinos ukupnom zdravlju čovecanstva, poboljšanju životnog standarda i produženju životnog veka. Prednosti vakcinacije: Vakcinacije se smatraju najjefikasnijim i najeftinijim metodom sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti.

Koliko su opasne bolesti protiv kojih se deca vakcinišu?

– Bolesti protiv kojih se deca vakcinišu mogu uzrokovati ozbiljne i trajne komplikacije, a u najtežim slučajevima mogu biti smrtonosne.

Koje su najveće zablude u vezi sa vakcijanicom dece?

*Bolesti protiv kojih se vakcinisu deca su iskorenjene*
– Nijedna od 12 bolestii koje su obuhvaćene Kalendarom obavezne imunizacije u Srbiji nije iskorenjena. Nema ih ili se javljaju veoma retko samo zato sto nas štite vakcine.
*Bolesti protiv koji se vakcinišemo nisu opasne*
– Pogrešna je percepcija – bolesti mogu uzrokovati ozbiljne i trajne komplikacije, a u najtežim slucajevima mogu biti smrtonosne.
*Za otpornost dece i razvoj imuološkog sistema je bolje da se preleže bolesti, nego da se vakcinišu*
– Ova pretpostavka nema naucnu zasnovanost.
*Vakcine sadrže otrove*
– Ova tvrdnja je tačna u onoj meri u kojoj to važi za sve lekove, ali i hranu koju jedemo, vodu koju pijemo. Primeri toksičnih supstanci koje ulaze u sastav nekih vakcina su formaldehid, glutaraldehid, aluminijum. Toksične supstance u vakcinama imaju različite uloge, kao što su povećanje imunogenosti, prezervacija vakcine i sprečavanje kontaminacije. Koncentracije ovih supstanci su znatno ispod praga njihove toksičnosti.
* Vakcinacije izazivaju autizam*
– Naučna istrazivanja nisu dokazala vezu između vakcina, pre svega MMR vakcine i autizma.

Da li vakcine imaju neka štetna dejstva?

– Odgovoriću na ovo pitanje što jednostavnije mogu – lokalne: bol, otok, crvenilo, modrica, svrab, čvorić na mestu davanja vakcine i sistemske: povišena telesna temperatura do 38 C, slabost, malaksalost, plačljivost i gubitak apetita kod dece, bolovi u mišićima.

Koje su najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije?

– Najgore zdravstvene posledice odbijanja vakcinacije su mogućnost pojave i širenja infektivnih bolesti, sa svim mogućim posledicama i komplikacijama.

Da li roditelji koji odbiju vakcinaciju svojih mališana snose neke zakonske posledice?

– Prema važecem zakonu o zaštiti stanovništva vakcinacija je obavezna za svu decu, čak i ako su njihovi roditelji protiv. Postoje kaznene odredbe.

Koje vakcine su u Srbiji obavezne, a koje ne, i zašto je to tako?

– Obavezna imunizacija dece u Srbiji regulisana je Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima. Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi, način i indikacije za sprovođenje imunizacije, kao i način vođenja evidencije o izvršenoj imunizaciji i način zaštite lekovima. Obavezne vakcine: protiv Tuberkuloze, Hepatitisa B, Difterije, Tetanusa, Velikog kašlja, Poliomijelitisa, Hemofilus influence tip b, Male boginje, Zauške, Rubeola, Difterija i Tetanus.
Imunizacija protiv drugih zaraznih bolesti sprovodi se u skladu sa preporukama SZO (Svetska zdravstvena organizacija).

Koliko je u Srbiji procentualno vakcinisano dece?

– U Srbiji je procenat vakcinisane dece 89 odsto, protiv nekih bolesti je i niži. U zemljama EU procenat vakcinisane dece je više od 96 procenata.

Da li se broj roditelja koji odbijaju vakcinaciju povećava ili smanjuje iz godine u godinu i kako to regulisati?

– Ako se pogleda razvoj vakcina u poslednjih pet decenija, jasno je da je došlo do vakcinalnog buma. Kod nas je važno stalno upoznavati i učiti roditelje o vakcinama i koristi koje one donose.

Autor: Tamara Kovačević
Foto: Ilustracija / Pixabay.com; Privatna arhiva