Početna Gradske teme Struja od danas skuplja za 12 odsto

Struja od danas skuplja za 12 odsto

strujaStruja će od danas biti skuplja za 12 odsto, ali to za sada neće pokrenuti novi talas poskupljenja, poručuju proizvođači, jer će cena struje za industriju ostati nepromenjena. Građanima, međutim, to ne znači mnogo, jer ih, kako kažu, svako poskupljenje, bez obzira na to koliko je, gura u nove dugove.

Prvi računi za struju po većoj tarifi stići će već u septembru, a kako je ranije najavljeno, prosečan račun od oko 2.500 dinara, biće veći za 300 dinara. Nova poskupljenja, kažu stručnjaci, najviše će uticati na ionako slabu kupovnu moć građana, pa će se kupovina preseliti na pijace.

– Ali to je sivo tržište, ne plaća se PDV, budžet se ne puni, tako da se ljudi snalaze, pa s jedne strane, koliko zaradimo i koliko napunimo budžet s povećanje struje, toliko ćemo verovatno i izgubiti kroz manji PDV i selidbom prometa iz marketa na pijace-, smatra ekonomista Aleksandar Vasiljević.

Istraživanja pokazuju da građani Srbije za mesečne račune izdvajaju oko 18.000 dinara. U taj zbir, osim komunalnih troškova, ulaze i računi za telefone, kablovsku i internet.

Da bi izmirili samo osnovne troškove, pokazuje statistika, građani moraju da rade 68 sati mesečno. Međutim, ta statistika u obzir uzima prosečnu platu, a kako većina građana ne dosegne ni statistički prosek, oni moraju da rade i mnogo više kako bi platili režije.

Kilovat sat struje za domaćinstva će od avgusta iznositi 6.148 dinara, dok će cena industrijske struje ostati 5.854 dinara po kilovat satu.

Autor: Novine Novosadske