Početna Gradske teme Velosipedom kroz Novi Sad

Velosipedom kroz Novi Sad

0

velosiped1-690x518Kako se navodi u saopštenju kCNS-a, kandidatura Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture uključiće i vekovnu tradicuju negovanja kulture biciklizma po kojoj je Novi Sad, kao ravničarski grad, prepoznatljiv.

Još davne 1894. godine u Novom Sadu otvorena je prva prodavnica bicikala, a 1900. održane su prve trke.

Danas, Novi Sad je jedan od retkih gradova u regionu koji omogućava rentiranje bicikala, a pokret Kritična masa kojim se promoviše vožnja biciklom kao zabavan i zdrav način prevoza, mesečno okuplja više stotina Novosađana svih uzrasta.

U cilju promocije kandidature Novog Sad za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine izrađen je postament bicikla – velosipeda po uzoru na prvi bicikl provozan novosadskim ulicama, a koji će biti postavljen na više mesta u Novom Sadu, gde će posetioci moći da se popnu i fotografišu, tačnije dobiju osećaj kako je nekada izgledala vožnja biciklom.

Velosiped će najpre biti postavljen na Štrandu (5-25. avgusta) da bi se od 25. avgusta mogao videti kod „Brod Teatra“, novog programskog prostoru SKC-a.

Tokom septembra i oktobra meseca ovaj bicikl moći će da “provozaju” i stanovnici Novog naselja, Detelinare i drugih delova grada, o čemu će javnost biti detaljno obaveštena.
Autor: Novine Novosadske