Početna Gradske teme Studenti Astronomije sutra lansiraju raketu na Čeneju

Studenti Astronomije sutra lansiraju raketu na Čeneju

0

svetski_dan_svemira

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta ove subote lansiraće raketu na aerodromu Čenej povodom Svetske nedelje svemira. Ovi znalci sa smera Astronomija sa astrofizikom okupljeni su u Raketarsko društvo “Mah V”, koje postoji više od godinu dana, a ove godine će u Novom Sadu obeležiti dva veoma bitna datuma u okviru Svetske nedelje svemira. Marina Petrović iz ovog društva kaže za 021 da su 4. i 10. oktobar bitni datumi – 4. oktobra 1957. lansiran je prvi veštački satelit Sputnjik, a 10. oktobra 1967. godine potpisan je sporazum o istraživanju i miroljubivom korišćenju kosmičkih prostora, uključujući Mesec i druga nebeska tela.

Članovi društva sami dizajniraju i izrađuju sve delove raketa, osim motora, a biće lansirana dvostepena raketa, dizajnirana tako da odbaci jedan svoj deo nakon dostizanja određene visine i nakon toga se vine do visine od 500 metara“, kaže Marina i poziva sve zainteresovane građane da dođu na događaj.

Inače, pre petnaest godina, Svetsku nedelju svemira je činilo samo nekoliko sporadičnih događaja. Međutim, popularnost ove manifestacije stalno raste, pa je tako prošle godine bilo organizovano 1.400 događaja u 80 zemalja, na svim kontinentima – čak i na Antarktiku.

Generalna Skupština UN je proglasila Svetsku nedelju svemira 1999. godine. Sprovođenje Svetske nedelje svemira je pod vođstvom UN Komiteta za miroljubivo korištenje svemira (COPUOS) i UN Kancelarije za poslove svemira (OOSA) smeštenog u Beču.
Lansiranje će biti u tačno 11 časova.

Autor i foto: 021.rs