Početna Gradske teme Studenti čistili Petrovaradinsku tvrđavu

Studenti čistili Petrovaradinsku tvrđavu

0

Radionicom posvećenom klimatskim promenama obeležen je kraj akcije čišćenja Petrovaradinske tvrđave. Akciju su organizovali Erazmus studentska mreža Novi Sad i UGRIP, a sakupljeno je više od 150 kilograma otpada.

Ova akcija bila je nastavak dosadašnjih koje su organizovane u Novom Sadu i okolini u kojoj, pored domaćih, učestvuju i strani studenti koji se trenutno nalaze na studentskoj razmeni u Srbiji, najčešće u sklopu programa Erazmus+. Na ovaj način stranim studentima se pruža prilika da tokom svog boraka daju konkretan doprinos zajednici.

Akcija je počela okupljanjem studenata kod ulaza u katakombe Petrovaradinske tvrđave i ono što izdvaja ovu akciju je zapravo da je ona spovedena u samim katakombama, odnosno ispod zemlje. Kako je cela akcija imala i edukativni karakter, učesnici su se krećući kroz katakombe i skupljajući otpad došli i do Kajzer bunara, mogli su da čuju da se danas navršava 254 godine od kako je car Franc Jozef posetio ovo mesto i omogućio sredstva da se izgradi ceo ovaj podzemni sistem uključujući i sam bunar.

Celu akciju je podržala i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Izvor: novisad.com
Foto: Erasmus studentska mreža