Početna Gradske teme Studenti FTN-a napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon

Studenti FTN-a napravili prvo vozilo na hibridno-električni pogon

0

Studenti Fakulteta tehničkih nauka su, posle više od 300 sati napornog rada, projektovali i izradili vozilo na hibridno-električni pogon “Hermes“.

Auto je pušten u pogon 20. maja 2018. godine, kada je i upriličena promocija ispred Fakulteta tehničkih nauka.

Auto je nastalo kao rezultat rada studenata Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo i do sada je na njemu izvršeno više naučnih ispitivanja koja su poslužila za istraživačke radove studenata i profesora.

“Hermes“ (Hibridno edukativno rekuperativno moto električno specijalno), kako su ga nazvali, prvo je vozilo na hibridno-električni pogon napravljeno u laboratorijama Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo FTN-a. Važno je istaći da je studentima u planiranju i izvođenju projekta pružena maksimalna autonomija uz bezrezervnu podršku u vidu konsultacija i pružanja odgovora na pitanja nastavnika Departmana, kao i inženjera sa višegodišnjim iskustvom iz prakse.

Auto je namenjeno budućim generacijama studenata da ga usavršavaju i vrše dalja ispitivanja.

Što se tiče samog vozila, prednju osovinu “Hermesa“ pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila “kvad” sa mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju noseće konstrukcije odabran je modularni pristup kako bi naredne generacije studenata – učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikacijama i unapređivanjima vozila.

Učenici Srednje mašinske škole, juče, 21. januara, imali su priliku da vide i provozaju vozilo na hibridno-električni pogon.

Izvor: nsuzivo.rs
Foto: Departman za mehanizaciju i konstruktivno mašinstvo