Početna Gradske teme Novi Sad traži privatne partnere za šest javnih garaža

Novi Sad traži privatne partnere za šest javnih garaža

0

Grad Novi Sad objavio je neobavezujući javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za projektovanje, finansiranje, izgradnju, upravljanje i održavanje garaža.

Grad traži potencijalne partnere koji bi realizovali projekte u Ulici Modene, na uglu ulica Uspenske i Šafarikove, kod Banovine, u Ulici Branimira Ćosića, kod Železničke stanice i na Detelinari, uz Bulevar Evrope.

Za projektovanje nekih od ovih garaža prethodno su bile napisane javne nabavke. Projekat za podzemnu garažu kod Banovine odložen je jer nije uspeo tender za izbor firme koja bi napravila projektnu dokumentaciju. Potencijalni privatni partner za projektovanje, izgradnju i upravljanje ovom podzemnom garažom sa dve etaže ispod zemlje trebalo bi da posveti posebnu pažnju proračunu konstrukcije zbog pritiska podzemnih voda na temeljnu ploču i da se pažljivo izabere vrsta hidroizolacije. Naime, kota terena na ovoj lokaciji od 77,2 do 77,5 metara, a maksimalni nivoi podzemnih voda od 76,5 metara, tako da će obe etaže biti pod uticajem podzemnih voda.

Slična situacija je i sa garažom koja bi trebalo da se gradi ispod Ulice Modene, gde je kota terena 78,3 do 79 metara, a nivo podzemnih voda 76,5 metara.

Za Detelinaru, uz Bulevar Evrope, planirano je pet zona podzemnih parking garaža (između Oblačića Rada i Avijatičarske, između Kornelija Stankovića i Oblačića Rada, između Janka Veselinovića i Kornelija Stankovića, između Hadži Ruvimove i Janka Veselinovića i između Branka Bajića i Hadži Ruvimove), bruto površine od 57.618 kvadratnih metara. Kota terena na ovoj lokaciji je između 78,2 i 78,5, dok je nivo podzemnih voda između 75,5 i 78,5 metara.

Početkom januara izabran je projektant javne garaže u Šafarikovoj. Posao će obavljati novosadska kompanija “DBA”, a za to će dobiti gotovo 15 miliona dinara. Ova garaža od oko 9.500 kvadrata imaće oko 300 parking mesta, podrum, suteren i četiri sprata. Prema procenama iz 2016. godine planirana vrednost izgradnje ove višespratne garaže bila je 312 miliona dinara.

Ostale planirane garaže navedene u javnom pozivu su nadzemne.

Po javnom pozivu, strana ili domaća fizička lica, mogu pismom zainteresovanosti da obuhvate sve ili pojedine lokacije, po svom izboru. Od potencijalnih partnera se očekuje da sami izvrše sopstvene procene i sprovedu sve potrebne provere potrebne za pismo zainteresovanosti, dok Grad ne garantuje da će pokrenuti bilo kakav postupak izbora partnera, a može i da izmeni i dopuni elemente poziva. Takođe, Grad ne snosi odgovornost za eventualne troškove ili štetu koje bi takve izmene prouzrokovale potencijalnom partneru ili trećim licima.

S obzirom na troškove projektovanja, izgradnje i održavanja javnih garaža, upitno je koliko bi preuzimanje ovakve obaveze bilo isplativo za privatne partnere, naročito ako bi se garaže gradile bez komercijalnih delova, namenjenih za iznajmljivanje.

U Novom Sadu postoje dve javne garaže u privatnom vlasništvu, jedna na Bulevaru Oslobođenja, jedna na Limanu.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay