Početna Gradske teme Izabran projektant javne garaže u Šafarikovoj

Izabran projektant javne garaže u Šafarikovoj

0

Javnu garažu u Šafarikovoj ulici projektovaće novosadska kompanija “DBA”, a posao je vredan gotovo 15 miliona dinara.

Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) je krajem prošle godine dodelila ugovor za tehničku dokumentaciju preduzeću “Đorđe Bajilo Architects”, koje je bilo jedini ponuđač na javnoj nabavci. Ova kompanija će projektovati garažu na mestu sadašnje okretnice GSP-a zajedno sa “Arhitektonsko građevinskim institutom” iz Novog Sada, Geodetskim biroom “NS geodet”, te beogradskim preduzećima “Home plan” i “TVI”.

“DBA” ima rok od 180 dana da obavi posao.

Izgradnja ove garaže najavljuje se već dve godine, a projektovanje su kočili imovinsko-pravni odnosi.

Kako smo ranije objavili, u tenderskoj dokumentaciji se navodi da se garaža mora graditi na osnovu rešenja datog u arhitektonskom konkursu iz maja 2008. godine. Budući objekat od oko 9.500 kvadrata će imati podrum, suteren i četiri sprata, sa oko 300 parking mesta, dok su ulazi predviđeni iz Šafarikove i Pavla Papa.

Sadašnje arhitektonsko rešenje garaže izabrano je pre 10 godina, nakon što su tadašnji Zavod za izgradnju grada i kompanija “Matijević” na međunarodnom konkursu za projekat hotela Centar i garaže izabrali rad arhitekte Branislava Mitrovića. Hotel je načelno sagrađen prema nacrtu, ali nije sve do kraja ispoštovanu, pa se izgled objekta razlikuje u odnosu na planirani, zbog čega se postavlja pitanje da li će i u slučaju garaže biti određenih odstupanja.

Grad je bio raspisao i javnu nabavku za projektovanje javne garaže ispod zelene površine kod Banovine, ali je taj tender odložen, o čemu možete da čitate OVDE.

Izvor: 021.rs
Foto: Pixabay