Početna Gradske teme Studenti zabrinuti zbog visokih cena stanova

Studenti zabrinuti zbog visokih cena stanova

Izdavanje stanova u Novom Sadu česta je tema žustrih rasprava među studentima, a budući da se nova školska godina približava, već u avgustu i septembru kreće se u potragu za prostorom idealne veličine i pristupačne cene.

Proces pronalaženja stana uglavnom počinje intezivnom pretragom na internetu ili raspitivanjem u agencijama, a nakon toga, studenti često traže i cimere da bi podelili troškove kirije i režija. Depozit je uglavnom obavezan, a jedna je od stavki na koje se studenti žale jer stanodavci često zahtevaju iznos koji je približan ceni kirije.

Oglasne stranice na internetu kao opciju pretrage nude veličinu stana, soba i spratnost zgrada, a u zavisnosti od broja osoba koje su zainteresovane da dele život, cene su različite. Za garsonjeru u centru grada potrebno je izdvojiti od 150 do 350 evra mesečno, bez troškova režija i depozita, a na Bulevaru Evrope one koštaju od 180 do 250 evra. Garsonjera na Limanu košta od 130 do 250 evra, a na Podbari između 150 i 200. Cene garsonjera u blizini Železničke stanice, koje su veoma pogodne studentima iz udaljenijih mesta, nešto su veće i kreću se između 180 i 350 evra, dok je za one na Telepu i Novom naselju potrebno izdvojiti od 120 do 200 evra. Nešto niže cene garsonjera su na Detelinari, gde je potrebno izdvojiti između 130 i 180 evra. Salajka je takođe jeftinija, te se garsonjera na toj lokaciji plaća od 120 do 150 evra, dok one u blizini Sajma koštaju od 130 do 240 evra. U blizini Socijalnog, cene garsonjera kreću se od 180 do 270 evra.

Jedan od čestih načina za pronalazak stanova je i oglašavanje na studentskim grupama na društvenim mrežema, a u poslednje vreme sve su češće i grupe koje su samo tome i posvećene, te se tu pišu ponude i potražnje. Sve se češće traži samo cimer, a uz objavu u kojoj se stanovi nude, dodaje se i cena depozita, koja je u iznosu kirije.

Po rečima studentkinje Filozofskog fakulteta V. D., stanovi su iz godine u godinu skuplji, a za visoke cene se nudi veoma malo pogodnosti, te su studenti prinuđeni na to da žive s dva ili tri cimera da bi mogli pohađati fakultet u Novom Sadu. Veliki problem je, kako je kazala V. D., privatnost, koja se na taj način gubi, a prilika za učenje je sve manje, što je problem pogotovo sada kada su čitaonice na fakultetima mahom zatvorene, a ispitni rok se približava.

Za stanove od 40 do 50 kvadratnih metara potrebno je izdvojiti od 240 do 450 evra mesečno, a cena varira u zavisnosti od blizine centra, univerzitetskog kompleksa i autobuske stanice, a za stanove na višim spratovima, ukoliko nema lifta, cena je nešto niža. Stanovi od 51 do 60 kvadratnih metara koštaju između 320 i 580 evra za jedan mesec, a u cenu nisu uključeni depozit i mesečni računi.

Pošto većina studenata započinje novo poglavlje života, mladi se mahom odlučuju i za kućnog ljubimca s kojim bi živeli za vreme studiranja, ili da povedu onog kog imaju kod kuće, te im je „pet-friendly” opcija – kada su životinje dobrodošle, jedan od važnijih uslova.

Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay