Početna Gradske teme Studenti zalivali, plevili i okopavali cveće i živicu na Dositejevom trgu

Studenti zalivali, plevili i okopavali cveće i živicu na Dositejevom trgu

0

Više od 50 studenata svih fakulteta Univerziteta u Novom Sadu učestvovalo je u zalivanju, plevljenju i okopavanju cveća i živice na Dositejevom trgu, kod Pravnog, Filozofskog, Poljoprovrednog fakulteta i FTN-a.

U okviru obeležavanja Nedelje zaštite životne sredine, Studentski centar Novi Sad i JKP „Gradsko zelenilo“ organizovali su zajedničku akciju uređivanja zelenih površina na Dositejevom trgu.

– Sa blizu 50.000 studenata UNS je grad u malom, a Studentski centar Novi Sad koji obezbeđuje smeštaj i ishranu za više od 3.500 studenata nekoliko godina zaredom zajedno sa studentskim organizacijama i Gradskim zelenilom organizuje akcije ozelenjavanja i održavanja zelenih površina. U zajedničkim akcijama posadili smo više desetina sadnica drveća, kako u kampusu, tako i u blizini studenskih domova – rekao je direktor Studentskog centra Zoran Martinović i nagasio da je ova akcija samo jedna u nizu aktivnosti koje će realizovati u cilju unapređivanja svesti o značaju brige o životnoj sredini.

Predsednik studentskog parlamenta Bojan Rašković, sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, istakao je da studenti Novosadskog univerziteta imaju visoku svest o važnosti ekologije.

– Rado smo se odazvali pozivu Studentskog centra i Gradskog zelenila da zajednički uredimo zelene površine u kampusu jer je to prostor u kom studenti svakodnevno borave. Rado ćemo učestvovati u sličnim akcijama i u narednom periodu – rekao je Rašković.

Prema rečima pomoćnice direktora JKP „Gradsko zelenilo“ Danijele Andrić, saradnja sa studentima će biti nastavljena tokom leta, a intenzivirana tokom jeseni, kada počne sezona sadnje novog drveća.

– Inicijativa Studentskog centra da zajedno s studentima uređujemo i održavamo cvećnjake u kampusu je odlična, i nastojaćemo da u budućnosti organizujemo slične aktivnosti – rekla je Danijela Andrić i podsetila da JKP „Gradsko zelenilo“ uređuje više od 550 hektara zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima.

Izvor: novisad.com
Foto: JKP “Gradsko zelenilo”