Početna Gradske teme Studentima FTN-a nagrada na Arhitektonskom festivalu u Londonu

Studentima FTN-a nagrada na Arhitektonskom festivalu u Londonu

0

Tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam FTN-a osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji arhitektura na Međunarodnom arhitektonskom festivalu FabFest u Londonu.

U konkurenciji više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja (SAD, Švajcarska, Velika Britanija, Indija, Italija, Turska itd) šest studentkinja FTN-a: Emeše Varga, Radmila Đurašinović, Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića, sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu.

Potrebno je bilo oblikovati paviljon tako da ima što manju debljinu, a da, u isto vreme, može da premosti velike raspone.

Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića, koji su ispitivali takozvane lake samostojeće paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu, a da, u isto vreme premoste velike raspone. Učešće na Konkursu FabFesta omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri 1:1 i na taj način provere da li zaista funkcioniše.

Na ovom festivalu, tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana. Kao najveću prednost učešća na FabFestu ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi, kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.

Festival FabFest je jednonedeljni događaj koji organizuje treću godinu za redom Fakultet za arhitekturu Univerziteta u Vestminsteru (London, Engleska) na temu Digitalna fabrikacija i parametarsko modelovanje. Ove godine u okviru Festivala izloženo je ukupno preko 80 paviljona i instalacija, a pored FTN-a neki od učesnika bili su i The City University of New York, University of Hong Kong, Royal College of Art, University of Bologna, ETH Zürich, itd.

Izvor: 021.rs
Foto: FTN