Početna Gradske teme Studentkinja novosadskog Filozofskog fakulteta pobedila na državnom takmičenju iz kineskog jezika

Studentkinja novosadskog Filozofskog fakulteta pobedila na državnom takmičenju iz kineskog jezika

Studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Tijana Ćopić, pobedila je na 18. takmičenju u poznavanju kineskog jezika i kulture pod nazivom “Kineski most”, održanom u subotu, 18. maja, u Beogradu.

Ona je pobedila u kategoriji studenata sa naprednim nivoom znanja. Tijana je studentkinja druge godine anglistike na Filozofskom fakultetu, na kojem uči i kineski jezik kao izborni. Svojim znanjem kineskog jezika, ali i kaligrafskim umećem ostavila je snažan utisak i na kineske medije, koji su pratili ovo takmičenje i objavili snimak njenog kaligrafskog ispisa. U julu ove godine, Tijana će predstavljati Srbiju na svetskom takmičenju u Kini.

Ovo je treća godina zaredom da studenti Filozofskog fakulteta, koji uče kineski kao izborni jezik, osvajaju prvo mesto, a prvi put je to u naprednoj kategoriji.

Takmičenje je održano u subotu u Prvoj beogradskoj gimnaziji. Organizator ovog takmičenja na međunarodnom nivou je državna kancelarija za promociju kineskog jezika HANBAN, a preliminarno takmičenje je organizovao Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu uz podršku Ambasade Kine.

Na takmičenju su učestvovali studenti Filološkog fakulteta iz Beograda, Univerziteta “Megatrend”, Ekonomskog fakulteta iz Subotice i Filozofskog fakulteta iz Novog Sada i Konfucijevog instituta Univerziteta u Novom Sadu.

Studenti su bili podeljeni u dve grupe: studenti sa osnovnim i studenti sa naprednim nivoom znanja kineskog jezika. Obe grupe su se takmičile u tri kategorije: govorništvo, talenat i kviz znanja o poznavanju kineskog jezika i kulture, dok su studenti sa naprednim nivoom znanja pisali sastav na zadatu temu na kineskom jeziku.

Izvor: 021
Foto: Pixabay