Početna Gradske teme Studentski dom “Evropa” prve studente primiće u oktobru

Studentski dom “Evropa” prve studente primiće u oktobru

studentski-dom-europa

Studentski dom “Evropa” u Novom Sadu primiće prve studente u oktobru, najavljeno je danas prilikom potpisivanja ugovora o uređivanju međusobnih prava i obaveza osnivača te ustanove.
Novoizgrađeni dom na Telepu primiće oko 350 studenata sa nekog od fakulteta novosadskog Univerziteta, koji su osnovno ili srednje obrazovanje stekli na mađarskom jeziku, kao i srpskih studenata iz Mađarske.

U Domu, čiju izgradnju su finansirale vlada Vojvodine sa 572 miliona dinara i Mađarska sa 110 miliona dinara biće smešteni i gostujući profesori i studenti iz Evrope i sveta, saopštila je vojvođanska vlada

Ugovor su potpisali predsednik Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine Jene Hajnal, upravitelj Fondacije “Evropa” Novi Sad Đula Kiš i pokrajinski premijer Bojan Pajtić, koji je naglasio značaj stavaranja evropskih uslova za obrazovanje mladih.

Ovim ugovorom pokrajinska vlada je prenela prava na Nacionalni savet mađarske nacionalne zajednice i Studentski dom ‘Evropa’, jer je važno da nacionalne zajednice same definišu svoje prioritete u oblasti kulture, obrazovanja, upotrebe jezika i pisma“, rekao je Pajtić.

On je istakao da je ovaj objekat značajan jer će obezbediti uslove za očuvanje identiteta mađarske nacionalne zajednice, “čiji se broj dramatično smanjuje na teritoriji Vojvodine, kao što se smanjuje i broj pripadnika svih zajednica u pokrajini”.

Jedan od načina da zadržimo mlade jeste da im pružimo uslove da uče, da studiraju i da se obrazuju na nivou na kom se obrazuju mladi u mnogo razvijenijim evropskim zemljama, a ovaj Dom upravo takve uslove i pruža“, istakao je Pajtić.

On je podsetio i da je pokrajinska vlada finansirala obnovu Tekelijanuma u Budimpešti, “vodeći računa o tome da studenti i đaci srpske zajednice u Budimpešti dobiju dobre uslove za učenje i za rad”.

Hajnal i Kiš zahvalili su se vojvođanskoj vladi na značajnoj podršci, čiji je rezultat moderan studentski dom, koji će doprineti da mladi ljudi koji se školuju u Novom Sadu, tu i ostanu i doprinesu razvoju zajednice u kojoj žive.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i poslanik u Evropskom parlamentu Andor Deli.

Zemljište na kome je izgrađen objekata dala je Rimokatolička biskupija Bačka, dodaje se u saopštenju.

Autor: Tanjug
Foto: vojvodina.gov.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here