Početna Gradske teme Studentski stanovi u Novom Sadu – Garsonjere u gradu nikad skuplje

Studentski stanovi u Novom Sadu – Garsonjere u gradu nikad skuplje

0

Mali je broj studenata koji tokom čitavog školovanja ostanu u istom stanu

Tržište nekretnina brine i one koji kupuju i one koji iznajmljuju stanove ili kuće, a među njima su u najnezgodnijoj poziciji studentii njihovi roditelji. Obično je kraj školske godine trenutak kada cene za zakup stanova malo padnu, pa se mnogi sa pravom pitaju da li to treba iskoristiti i već sada naći neki povoljniji i kvalitetniji smeštaj.

Najviše cene u univerzitetskim centrima među kojima je i Novi Sad su za nekretnine koje su u neposrednoj blizini fakulteta.

Tako za jednoiposoban ili dvosoban stan od 40 do 56 kvadratnih metara u neposrednoj blizini fakulteta na Limanu 1 treba izdvojiti oko 300 evra. Obzirom na to da je reč o nešto većim stanovima, dobra okolnost je ta što trošak iznajmljivanja može biti prepolovljen ukoliko se u njega usele dva studenta, što je neretko i slučaj.

Za istu kvadraturu u centru grada potrebno je izvojiti oko 500 evra, dok se garsonjera na ovoj lokaciji može naći i za nešto više od 200 evra.

Među traženijim lokacijama u gradu je Grbavica, koja jeste blizu fakulteta, ali je lošije povezana sa ostatkom grada kada je u pitanju gradski saobraćaj. To međutim ne smeta stanodavcima da kirije drže od 200 do 270 evra za nameštenu garsonjera od 25 do 29 kvadrata.

Ima i ekstrenijih slučajeva gde na ovoj lokaciji može da se iznajmi garsonjera i za 300 evra…

Kako kažu agenti za nekretnine mnogi su podigli cene u skladu sa tim kako je stan opremljen, ali upozoravju d aje sada pravi trenutak da pažljivije pogledate ponudu jer ima dosta mladih koji planiraju da krajem ovog i tokom narednog meseca otkažu stanove. To je prilika da se iskoristi veća ponuda.

Saveti agenata

Prvi i osnovni savet je da stan krenete da tražite na vreme, a za stručnu pomoć ne treba se libiti angažovanja agencija i njihovih usluga, jer ponekad znaju značajno da smanje muke oko pronalaženja stana.

Takođe, savet je da, bilo da potragu organizujemo sami ili preko agencije, ne treba je sužavati prema visini mesečne kirije, jer je ponekad isplativije odabrati veću kvadraturu stana, pa podeliti troškove sa nekim. Isto tako nije mudro svesti traganje na određenu kvadraturu ili lokaciju.

Ipak, ni pogrešan odabir nije nerešiv, mali je broj studenata koji tokom čitavog školovanja ostanu u istom stanu.

– To se dešava kako zbog stanodavaca, tako i zbog stanara, a opšte je poznato da cene nekretnina za iznajmljivanje idu nešto niže kada nije “sezona studenata” – kažu nam iz jedne novosadske agencije za nekretnine.

Izvor: alo.rs
Foto: Pixabay