Početna Gradske teme Subvencija za kupovinu bicikala u Novom Sadu 10.000 dinara po građaninu

Subvencija za kupovinu bicikala u Novom Sadu 10.000 dinara po građaninu

0

Subvencija za kupovinu bicikala u Novom Sadu, a koja će biti dodeljena građanima na osnovu javnog poziva, iznosiće 10.000 dinara po osobi.

Kako navode u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, sa subvencijama se kreće uskoro, a građani će se rangirati na javnom pozivu po vremenu pristizanja njihove prijave.

Kako je već najavljeno, projekat dodele subvencija u ukupnom iznosu od osam miliona dinara sprovešće udruženje koje gradska komisija bude izabrala na konkursu. Svi detalji konkursa još uvek nisu poznati.

Do sada su održana dva okrugla stola sa predstavnicima Gradske uprave za zaštitu životne sredine i dvadesetak udruženja građana koja se bave zaštitom životne sredine i/ili promocijom biciklizma. U ovom trenutku, nadležni ne mogu da preciziraju datum početka subvencionisanja nabavke bicikla, ali će biti, kako kažu za 021.rs, u najkraćem mogućem roku.

Da bi dobio subvenciju u iznosu od 10.000 dinara, građanin treba da ima prebivalište na teritoriji Novog Sada, što će dokazati kopijom lične karte. Jedan član iz porodice može dobiti sredstva po javnom pozivu i ne više njih, a članom porodičnog domaćinstva smatraju se supružnik i vanbračni partner, njihova deca, rođena u braku ili van njega, usvojena ili pastorčad, njihovi roditelji i lica koja su oni dužni po zakonu da izdržavaju, a koji zajedno stanuju sa učesnikom javnog poziva.

Građanin mora da ima dokaz o kupovini novog bicikla, sa datumom nakon objavljivanja konačne rang liste. Taj dokaz može da bude fiskalni račun sa gotovinskim računom na ime dobitnika subvencije, a građaninu će biti uplaćen novac na dinarski račun. Bicikl mora da bude kupljen na teritoriji Srbije.

“Fizička lica, koja ispunjavaju uslove, a koja su se prijavila po javnom pozivu, rangiraju se po vremenu pristizanja prijave. Lice može da ostvari pravo na podršku za nabavku bicikla jednom u tri godine. Ukoliko je cena bicikla manja od iznosa predviđenog Javnim pozivom, fizičkom licu će biti uplaćen iznos u visini cene bicikla”, poručuju u Gradskoj upravi.

Nadležni preciziraju da će oni koji dobiju novac biti u obavezi da u određenom roku dostave na uvid ličnu kartu, potpisanu izjavu o zaštiti podataka o ličnosti, potpisanu izjavu o članovima porodičnog domaćinstva, dokaz o kupovini novog bicikla, sa datumom nakon objavljivanja rang liste, kao i dokaz o otvorenom dinarskom računu na koji će biti uplaćena sredstva (kopija bankovne kartice sa imenom i prezimenom i brojem računa ili potvrda iz banke).

“Lica koja u predviđenom roku ne dostave propisanu dokumentaciju gube pravo na podršku za nabavku bicikla. U tom slučaju, pravo na podršku za nabavku bicikla ostvaruje lice koje je sledeće na listi, a do popunjavanja broja određenog u skladu sa opredeljenim sredstvima”, navode u upravi.

Ono što do sada nije poznato je na koji način i da li će biti sprečen potencijalni sukob interesa – da li će nadležni paziti da se dodelom subvencija ne bavi neko ko ima posao prodaje bicikala i može da, na primer, popustima obezbedi sebi veći promet.

Subvencije za kupovinu bicikala dodeljuju se kao rezultat ideje Novosadske biciklističke inicijative, koja je zamisao o ovakvom načinu podrške vožnji bicikla i zaštiti životne sredine prvo “digla” na republički nivo, a potom spustila na lokalni, novosadski nivo. Nakon Novog Sada, na dodelu subvencija za kupovinu bicikala odlučio se i Grad Niš.

Izvor: 021
Foto: Pixabay