Početna Gradske teme Suđenje Nacionalnom stroju ni posle šest godina još nije počelo

Suđenje Nacionalnom stroju ni posle šest godina još nije počelo

setnja,-pretnja,-strepnja-jpg

Suđenje neformalnom vođi organizacije “Nacionalni stroj” Goranu Davidoviću i ostalim optuženima za izazivanje nacionalne mržnje i nasilničko ponašanje na antifašističkom skupu u Novom Sadu 7. oktobra 2007. godine praktično nije ni počelo. Proteklih šest godina od početka glavnog pretresa obeležila su priznanja dvojice optuženih, promena troje sudija i neuspešni pokušaji suda da Davidovića iz inostranstva privede pravdi.

Zbog toga je Vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu okrivljenom Davidoviću odredilo je suđenje u odsustvu, izjavila je za RTV portparolka Višeg suda Ivana Karapandžić.

Čak je i usled toga što izabrani branilac, iako je uredno pozivan, nije dolazio da pristupa suđenju 15. septembra 2014. došlo i do postavljanja branioca po službenoj dužnosti od strane suda. Imajući u vidu sve navedeno, sud je uložio napore da se postupak vodi efikasno, bez nepotrebnih odlaganja“, rekla je Ivana Karapandžić.

Nedim Sejdinović iz Građanske Vojvodine poziv za svedočenje na suđenju okrivljenima za izazivanje incidenta dobijao je više od deset puta, ali do danas nije bio u prilici da da iskaz.

Ja kao organizator skupa dobio sam sigurno više od deset poziva na suđenje, ali sam se samo jednom faktički pojavio na sudu, jer sam uvek pred samo suđenje dobijao telegram u kom je pisalo da je ročište otkazano. U ogromnom broju slučajeva nije mi saopšten razlog odlaganja, a samo jednom je napisano da se odlaže jer su pojedini optuženi pokrenuli proces nagodbe sa sudom“, rekao je Sejdinović za RTV.

Incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje, koji su krenuli prema Keju žrtava racije, u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja. U kraćem koškanju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji, nakon čega su pripadnici žandarmerije utrčali u dvorište Doma vojske i priveli najveći broj članova Nacionalnog stroja.

aleksandar-popov

Za direktora Centra za regionalizam Aleksandra Popova nisu problem počinioci ovakvih krivičnih dela, več pravosudsni sistem Srbije.

Ja ne znam da li su oni u međuvremenu doživeli neku ličnu transformaciju i da li je porodica ili okolina delovala na njih da promene stavove, što je ljudski. Međutim oni meni nisu problem, problem je dovesti jedno krivično delo do kraja i da doživi svoje finale na taj način što bi neko snosio posledice za to što je uradio. Problem je okruženje koje je to tolerisalo i u ono vreme, ali što i sada gleda blagonaklono na te stvari i nama se i sutra može ponoviti nešto slično“, kazao je Popov.

Sociološkinja Janja Beč Nojman je mišljenja da je reč o tome da krivična dela zastare.

Mislim da treba vršiti pritiske. Mediji su vrlo moćni, i za proizvodnju mržnje i za proizvodnju razumevanja. U fašizmu imate tu količnu mržnje koja je zastrašujuća i ona se hrani destrukcijom i smrtima. Valjda ima tu i pristojnih sudija, tužilaca i policijaca i sada je neka prilika da živimo kao pristojni ljudi. Valjda i te sudije imaju neke norme u profesiji koju su izabrali“, kazala je Janja Beč.

Advokat Vladimir Beljanski smatra da postoji veliko lutanje u sudskoj praksi šta znači izazivanje nacionalne mržnje i netrpeljivosti, iako je to delo veoma opasno.

Dodatni problem kod nas je što imamo prošlost koja na jedan strašan način svedoči o tome kako takvi javni istupi izazivanja nacionalne, rasne, vesrke mržnje i netrpeljivosti mogu da izazovu katastrofalne posledice. Stvar je takva da je atmosfera u društvu u Srbiji nažalost veoma loša i to je pre svega stvar tužilaštva, ali nakon toga i sudovi moraju mnogo adekvatnije i mnogo bolje da rade svoj posao“, kazao je Beljanski.

Iz Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu niko nije mogao da razgovara za RTV. Kako nam je rečeno, zamenik tužioca koji zastupa ovu optužnicu najpre je bio veoma zauzet, a potom je otišao na duži godišnji odmor. Ostali predstavnici Višeg tužilaštva nemaju dobar uvid u predmet i ne mogu o njemu da govore za javnost.

zgrada

U Višem sudu smatraju da na brzinu i adekvatnost ne utiču oni, već zaknodavac koji pravnim propisima reguliše pitanja iz oblasti krivičnog i prekršajnog prava. Uz nadu da je Viši sud svojim odgovorima doprineo objektivnom izveštavanju javnosti, Ivana Karapandžić je navela da komentarisanje sudskog postupka koji je u toku, davanje vrednosnih ocena i predujuciranje njegovog ishoda, može da utiče na tok i ishod sudskog postupka i može da izvrši pritisak na sve učesnike u postupku.

Osim Davidovića, za izazivanje nacionalne i verske mržnje i nasilničko ponašanje tereti se i Nedeljko Pešić (26) iz Šapca, dok su Predrag Golubović (31) iz Priboja, Radomir Dickov (38) iz Novog Sada, Uroš Stojanović (34) iz Beograda, Danijel Petrović (26) i Vladan Negovanović (27) iz Novog Sada optuženi za nasilničko ponašanje. Dolf Pospiš (28) iz Veternika i Predrag Milovanović (31) iz Zemuna, takođe su bili optuženi, ali su u međuvremenu sa Višim tužilaštvom sklopili sporazum o priznanju krivice.

Kao razloge za to što postupak protiv okrivljenih traje šest godina u Višem sudu su naveli i pogrešne adrese ili zauzetost pojedinih svedoka, zahteve okrivljenih za izuzeće postupajućeg zamenika javnog tužioca, nedolazak branilaca zbog štrajka advokata ili nekih drugih razloga. Kao jedan od razloga za odlaganje postupka navedeno je i vođenje prekršajnih postupaka protiv pojedinih okrivljenih povodom istog događaja od 7. oktobra 2007, kako eventualno ne bi došlo do povrede načela “ne dvaput o istom – ne bis in idem”.

Ono što je u najvećoj meri uticalo na trajanje ovog sudskog postpuka jeste činjenica da je tri puta menjan postupajući sudija. Na pitanje koji sudija je sada dobio postupak i za kada je zakazan nastavak suđenja, Ivana Karapandžić je rekla “da će javnost o svemu blagovremeno biti obaveštena”.

Autor: RTV
Foto: RTV, www.mc.rs