Početna Gradske teme Suđenje u slučaju novosadske Metals banke pri kraju

Suđenje u slučaju novosadske Metals banke pri kraju

0

Završna reč u procesu optuženim bivšim članovima Upravnog i Izvršnog odbora novosadske Metals banke izneta je juče u nastavkku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu.

Sedmoro okrivljenih, uključujući i nekadašnjeg predsednika Izvršnog odbora bivše novosadske banke Ananija Pavićevića, već devet godina tvrde da nisu nezakonito odobravali kredite novosadskim firmama “NS Don 2006”, “Pankomerc”, “Kromprodukt” i “Metals komerc” u periodu od 2007. do 2008. godine, te je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Odbrana je navela da je u pozadini rušenja Metals banke “politička priča, čiji je cilj bio nasilna vlasnička transformacija te nekada uspešne banke”. Kako se čulo u završnoj reči, osim pomenuta četiri preduzeća, nikad nijedno privredno društvo nije otišlo u stečaj zbog takvih poteza Metals banke.

“Zašto je to učinjeno baš na taj način ne mogu da dokažem, ali meni liči da je na taj način pokušano da se preuzme vlasništvo nad tim pravnim licima, da se preuzmu akcije banke koje su imali vlasnici, jer se potom brzo sprovodi dekapitalizacija banke. Menja se vlasnička struktura banke i pretvara se u Razvojnu banku Vojvodine s većinskim kapitalom Pokrajine Vojvodine, što se pokazalo neuspešnim projektom jer se njom rukovodilo i ponašalo kao da je društvena imovina, a ne privatna, kao što je bila u vreme rukovođenja Ananija Pavićevića”, naveo je branilac.

Težište završne reči odbrane je na stavovima da su optužbe nedokazane, te da su krediti bili adekvatno obezbeđeni.

Tužilaštvo je ranije u završnoj reči iznelo stav da je pružilo dovoljno dokaza za osuđujuću presudu.

Podsetimo, Metals banka je bila jedna od najuspešnijih ovdašnjih banaka u koju je Narodna banka Srbije 2008. godine uvela privremene mere, a kasnije je dokapitalizovana i transformisana u Razvojnu banku Vojvodine koja je ugašena pet godina kasnije.

Izvor: Dnevnik
Priredila: M. Ćirić
Foto: Pixabay