Početna Gradske teme Sutra na Trgu slobode obeležavanje Svetskog dana bubrega

Sutra na Trgu slobode obeležavanje Svetskog dana bubrega

budi donor

Povodom Svetskog dana bubrega koji se obeležava 12. marta, sutra će u centru grada, sa početkom u 11 časova, biti održana promocija programa transplantacije i donacije organa. Ova promocija okupiće sutra na Trgu slobode novosadske sportiste i sportske klubove, muzičare, glumce, novinare, književnike i druge poznate ličnosti, kao i studente, volontere Crvenog krsta i predstavnike Udruženja građana i mnoge druge koji su podržali akciju “Budi donor! Postani heroj”.
Svetski dan bubrega obeležava se u više od 100 zemalja širom sveta, a na ovaj način organizatori događaja žele da ukažu na značaj transplantacije i donacije organa, jer je upravo je najveći broj pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega.
“Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki, i podizanje svesti građana o značaju ove teme. Statistički podaci nažalost su poražavajući, sve je veći broj ljudi koji čekaju na novi organ, a pogotovo dece. Prema statističkim podacima, 20 odsto su veće šanse da će Vam zatrebati novi organ, nego da ćete biti donor”, navode organizatori – Udruženje transplantiranih pacijenata Vojvodine “Pan Transplant” i Udruženje roditelja čija su deca transplantirana “Transplant heroji”, a studenti Medicinskog fakulteta su uzeli aktivno učešće u ovom projektu i oni će tokom trajanja akcije u centru Novog Sada informisati građane i promovisati značaj transplantacije i donacije organa.

Autor: NsHronika.rs