Početna Gradske teme Sutra na Trgu slobode obeležavanje Svetskog dana bubrega

Sutra na Trgu slobode obeležavanje Svetskog dana bubrega

0

budi donor

Povodom Svetskog dana bubrega koji se obeležava 12. marta, sutra će u centru grada, sa početkom u 11 časova, biti održana promocija programa transplantacije i donacije organa. Ova promocija okupiće sutra na Trgu slobode novosadske sportiste i sportske klubove, muzičare, glumce, novinare, književnike i druge poznate ličnosti, kao i studente, volontere Crvenog krsta i predstavnike Udruženja građana i mnoge druge koji su podržali akciju “Budi donor! Postani heroj”.
Svetski dan bubrega obeležava se u više od 100 zemalja širom sveta, a na ovaj način organizatori događaja žele da ukažu na značaj transplantacije i donacije organa, jer je upravo je najveći broj pacijenta koji čekaju na transplantaciju bubrega.
“Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana i građanki, i podizanje svesti građana o značaju ove teme. Statistički podaci nažalost su poražavajući, sve je veći broj ljudi koji čekaju na novi organ, a pogotovo dece. Prema statističkim podacima, 20 odsto su veće šanse da će Vam zatrebati novi organ, nego da ćete biti donor”, navode organizatori – Udruženje transplantiranih pacijenata Vojvodine “Pan Transplant” i Udruženje roditelja čija su deca transplantirana “Transplant heroji”, a studenti Medicinskog fakulteta su uzeli aktivno učešće u ovom projektu i oni će tokom trajanja akcije u centru Novog Sada informisati građane i promovisati značaj transplantacije i donacije organa.

Autor: NsHronika.rs