Početna Gradske teme “Švajcarski kamp” na Trgu slobode: Pakao 21.000 porodica zbog kredita

“Švajcarski kamp” na Trgu slobode: Pakao 21.000 porodica zbog kredita

alpenrosewealth

Građani oštećeni kreditima u švajcarcima postavili su danas, 13. juna, u 13 časova, takozvani “švajcarski kamp” na Trgu slobode, da bi “pokazali kako će živeti kada zbog kredita izgube stanove”.

Skup organizuje Udruženje bankarskih klijenata “Efektiva”, koje najavljuje da će na Trgu slobode biti postavljen izletnički kamp “koji zapravo neće biti izletnički, već je samo realna slika onoga što čeka sve građane koji su zaduženi u švajcarskim francima širom Srbije i regiona”. U kampu će, kažu organizatori, biti svega onoga što je potrebno svakoj porodici koja ostane bez krova nad glavom zbog nebrige države.

“Imaćemo i muzičku podršku tamburaškog orkestra Balkanska duša, jer želimo da pokažemo da iako je naš problem veliki i dalje imamo želje i snage da se borimo. Takođe, glumac Tomislav Čeleketić će sa svojom koleginicom odglumiti skečeve u kojima će prikazati kako je to izgledalo nekada kada su nas banke ubeđivale da uzimamo kredite u švajcarcima”, kaže Mirjana Uzelac, jedan od organizatora skupa i dužnik u švajcarcima. Ona za 021 priča kako je nju banka ubedila da uzme ovaj nepovoljni kredit.

“Ja sam zapravo otišla da uzmem kredit u evrima. Nakon davanja kapare za taj kredit rekli su mi da ipak nisam kreditno sposobna za kredit u evrima i ponudili su mi nov proizvod, odnosno kredit u švajcarcima. Ubeđivali su me da je franak najstabilnija valuta, da će kamatna stopa isto biti stabilna i manja. Tako su me ubedili, a ja zapravo nisam znala u šta se upuštam, ali sada verujem da su banke tada itekako znale u šta nas uvaljuju. Sada sam se razvela, samohrana sam majka deteta od osam godina i moram da radim tri posla da bih otplatila kredit”, kaže ona.

Sličnu situaciju doživela je i Vesna Mitrović, koja takođe tvrdi da su je na ovaj način ubedili da uzme kredit u švajcarcima. “Kredit smo uzeli muž i ja, međutim, on je pre nekoliko godina umro, te je taj kredit ostao meni da otplaćujem. Da stvar bude gore nedavno sam izgubila i sina, pa sam sada ostala samo ja sa najmlađim sinom koji je invalid. Odobrili su mi grejs period, ali meni je rata za kredit 607 švajcarskih franaka. Nama nema druge nego da oboje idemo na ulicu”, priča ona.

Prema podacima Udruženja “Efektiva” ovakvih porodica samo u Srbiji ima 21.000, što zapravo znači da je oko 100.000 ljudi pogođeno problemom kredita u švajcarcima. Država je u poslednje vreme u nekoliko navrata iznela modalitete rešenja ovog problema, ali dužnici smatraju da se na taj način “mažu oči javnosti”, koja se ne razume u ovu problematiku, a problem se zapravo uopšte ne rešava.

“Ovim skupom želimo da obavestimo narod koji je kivan na nas, a koji je zadužen u evrima, da mi želimo da se izjednačimo sa njima i njihovim pravima. Ne želimo da smatraju da oni treba bilo šta iz svog budžeta da prilože da bi se nama problem rešio. Mi tražimo da država traži od stranih banaka da nam vrate ono što nam je uzeto, jer ako nam ne vrate svi ćemo predati naše stanove, a onda će država imati 21.000 stanova koje neće moći da proda, a onda će od poreskih obveznika morati da se uzme novac koji oni sada pokušavaju da uzmu od nas”, priča Mirjana Uzelac i ističe da ako dužnici dobiju sporove sa bankama, država, odnosno Nacionalna korporacija za zaštitu kredita moraće da obešteti banke, a država će ostati u problemu, jer Nacionalna korporacija nema dovoljno novca za to.

Do sada je skupova za prava dužnika u švajcarcima bilo šest, a organizatori najavljuju da će ih biti još više, sve dok im se ne reši problem, odnosno dok se njihovi krediti u švajcarcima ne pretvore u kredite u evrima i to po paritetu koji je važio na dan odobravanja kredita svakog klijenta ponaosob.

Izvor: 021.rs
foto: Ilustracija