Početna Gradske teme Svaka četvrta krivična prijava za utaju poreza u Novom Sadu

Svaka četvrta krivična prijava za utaju poreza u Novom Sadu

Poreska uprava prošle godine podnela je 1.381 krivičnu prijavu protiv skoro dve hiljade građana zbog sumnje na utaju poreza, a država je ukupno u ovim slučajevima oštećena za 10,2 milijarde dinara, rečeno je Tanjugu u Poreskoj upravi.

Na osnovu tih krivičnih prijava Poreske uprave Ministrastvo unutrašnjih poslova tokom prošle godine uhapsilo je 155 građana.

Najviše krivičnih prijava za izbegavanje plaćanja poreza podneto je u regionu Kragujevca – 431, a sledi region Novi Sad – 390, Niš – 312, region Beograd – 234 i odeljenje u centrali Poreske uprave koje je podnelo 14 krivičnih prijava.

Regionalno najveći ukupan iznos izbegnutog poreza po krivičnim prijavama je u Beogradu – tri milijarde dinara, regionu Novi Sad – 2,9 milijardi, Nišu i Kragujevcu po dve milijarde, dok je kod prijava koje je podnelo odeljenje u centrali Poreske uprave taj iznos 183 miliona dinara.

Za poslednjih osam meseci prošle godine Poreska uprava je kontrolisala promet preko fiskalnih kasa kod 3.139 obveznika, a od toga su utvrđene nepravilnosti u 1.077 objekata, što čini 34,31 odsto.

Za osam meseci 2018. godine 87 objekata je zbog ponovljenog prekršaja neevidentiranja prometa preko fiskalnih kasa zatvoreno do 90 dana, od toga najviše u regionu Kragujevca – 29, a slede Novi Sad – 26, Beograd – 17 i Niš – 15 objekata.

Uporedo sa kontrolom fiskalnih kasa proveravan je i status radnika pa je zabranjen rad 167 objekata zbog rada na crno.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay