Početna Gradske teme Svaka četvrta osoba ima neku reakciju na povećano prisustvo alergena

Svaka četvrta osoba ima neku reakciju na povećano prisustvo alergena

Kijanje, glavobolja, problemi sa snom i malaksalost, samo su neki od simptoma onih koji imaju problem sa alegijama ovih dana. Podaci govore da je svaka četvrta osoba imala barem neku reakciju na povećano prisustvo alergena.

Laboratorija za merenje polena vrši merenje koncentracije polena u vazduhu jednom nedeljno. Kao i svake godine u maju cvetaju trave, a ovaj period bez kiše, dodatno je nepovoljan, jer padavine još uvek nisu skinule polen sa drveća, što stimuliše alergijske reakcije.

Dr Predrag Radišić iz Laboratorije za merenje polena, FTN kaže:

“Imamo prisutne dosta visoke ili neuobičajeno visoke koncetracije polena vazduha, polena drveća i u vazduhu, a istovremeno je započela sezona polena trava koja predstavlja za ovaj region i region Evrope najjači alergen koji je prisutan u vazduhu, gde ima najviše obolelih osoba, odnosno osoba koje su osetljive na polen trava”.

Iako alergija na polen ima slične simptome kao kijavica, dve stvari se umnogome razlikuju, budući da kijavicu izazivaju virusi, a alergiju bezopasni spoljašnji činioci.

Prim. dr Dušica Jarić, specijalista za plućne bolesti ističe:

“Alergija nije praćena temperaturom, ali je praćena svrabom očiju, svrabom nosa, kijanjem koje je frenkvetno i u seriji, obilnom vodenastom sekrecijom iz nosa i zapušenim nosem, kašalj se javlja samo ukoliko se alergijski rininitis iskomplkuje i ukoliko osoba već ima poznatu asmu, pa je kašalj, suv, dosadan i praćen šištanjem, sviranjem i pištanjem u grudima ali ekstremno nema temperaturu i to je ono po čemu se razlikuje”.

Svaka vrsta alergije leči se na drugačiji način. U lečenju se koriste kortikosteroidi i anti-histaminici, u različitim oblicima i dozama. U najtežoj formi alergijske reakcije daje se i adrenalin.

“Kada se jave simptomi koji jako liče na alergiju, velika većina ljudi uzmu tablete antihistaminika i to nije greška, uzeti da smirimo, tegobe, ali ukoliko je potreba za tabletama i antihistaminika češća od 3 puta sedmično, ukoliko treba da traje duže vreme, ukoliko je praćeno i drugim tegobama,onda to nije rešenje da samo ublažimo simtome,ali svakako treba da se jave lekaru da se uradi alergološki test”, napominje prim. dr Dušica Jarić.

Alergija na polen se, nažalost, ne može izlečiti, ali se neprijatni simptomi koje ona izaziva mogu uspešno ublažiti. Bitno je da posetite alergologa pre početka sezone alergija na polen (krajem februara), kako bi vam bila prepisana adekvatna terapija za ublažavanje burnih reakcija organizma.

Izvor: RTV
Foto: Pixabay