Početna Gradske teme Sve je spremno za početak: 3.198 prvaka sutra kreće u školu

Sve je spremno za početak: 3.198 prvaka sutra kreće u školu

deca_skola

Ukupno 3.198 prvaka sutra kreće u 37 novosadskih osnovnih školu, od čega 3.125 u školama u Novom Sadu i 73 u Sremskim Karlovcima. Načelnik školske uprave za Južnobački okrug Jovan Vukčević ističe za 021 da su svi neophodni koraci za početak školske godine sprovedeni i da su održani sastanci sa svim direktorima škola.

Sve je spremno za početak školske godine. Posebno smo ponosni na akciju “Plašljivko” koja kreće od sutra i traje do petka, prilikom koje će se deci podelitii publikacije koje će im sugerisati kako što bezbednije da se ponašaju u saobraćaju“, kaže Vukčević.

On je naglasio da svi oni koji su se prijavili za besplatne udžbenike mogu komplete knjiga da očekuju do kraja nedelje, tačnije do petka, jer su novosadske škole regulisale papirologiju.
Međutim, kako nisu svi roditelji uspeli da za svoju decu obezbede besplatne udžbenike, oni sa malo dubljim džepom trebalo bi da izdvoje oko 15.000 za nove komplete knjiga, ali sa druge strane uvek ostaje opcija kupovine polovnih knjiga, te kompleti izađu svega 5.000 dinara.

Reporter 021 bio je sa prodavcima polovnih knjiga u Jevrejskoj ulici i imao prilike da se uveri u cenovnike za polovne knjige.

Ima dosta kupaca jer ljudi nemaju novca. Cene se kreću od 200 do 300 dinara za osnovnu a za srednju školu od 250. Najskuplje su kletova hemija i geografija, kao i gerindijumova biologija i hemija pa njihove cene dostižu 500 dinara. Kletove knjige su u proseku nešto jeftinije od zavodovih. Konkurencija je žestoka ovde pa se borimo za kupce kako znamo i umemo. Dešava se i da nam komunalci zaplene knjige“, rekao je jedan od prodavaca u Jevrejskoj.

U ovom trenutku osnovne škole pohađa 28.227 učenika, a od 37 osnovnih škola na teritoriji Južnobačkog okruga, samo škola Aleksa Šantic iz Stepanovićeva se nalazi u finansijskog blokadi zbog dugova.
Podsetimo, jutros je ministar prosvete Srđan Verbić naglasio da je čak 98 osnovnih škola na teritoriji Srbije u finansijskoj blokadi, te je apelovao na sve lokalne samouprave da što pre izmire sva dugovanja da bi škole počele normalno da funkcionišu.

Autor i foto: 021.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here