Početna Gradske teme Sve spremno za izgradnju lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine

Sve spremno za izgradnju lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine

Sva dokumentacija za izgradnju lamela B i C Kliničkog centra Vojvodine spremna je i čeka 12. jul.

Kako za 021 kaže pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, tog dana će Ministarstvo finansija i Evropska investiciona banka potpisati ugovor o prenosu novca za ovaj projekat, te slede javne nabavke.

On za 021 napominje da se radi o ogromnom projektu koji će trajati godinama, a trenutno je na Evropskoj investicionoj banci da ga, na osnovu dokumentacije koju o njemu ima, odobri.

Taj ugovor bi podrazumevao da u septembru imamo postupak javne nabavke, kojim bi se u roku od 60 dana odabrao izvođač radova. Radi se o 35.000 kvadratnih metara prostora, sa oko 400 kreveta i 16 operacionih sala, dijagničkim blokom sa punom opremom i kadrom. Bez tri godine teško da može da bude završen ceo projekat. Kada se deo bolničkog kruga iseli u B i S lamelu, deo postojećih zgrada će ostati u funkciji, a trenutno još uvek razmišljamo koja će njihova namena biti – da li ćemo ih prenameniti u neki tip sekundarne bolnice, koja Novom Sadu nedostaje, ili ćemo ići u neki drugi koncept“, naveo je Gojković za naš portal.

Kako je dodao, za Novosađane je najbitnije da je završena prva faza rekonstrukcije Klinike za ginekologiju, a sledi druga faza i rekonstrukcija Zavoda za perinatologiju. Završen je i prvi deo projekta obnove Klinike za neurologiju i psihijatriju, kojom se decenijama, tvrdi Gojković, niko nije bavio.

Trenutno se radi projektna dokumentacije za drugi deo, a krećemo i sa postupkom javne nabavke za rekonstrukciju i adaptaciju Klinike za infektivne bolesti. Pripremljeni su i projekti za rekonstrukciju Klinike za ortopediju, a uskoro kreće projekat obnove Klinike za interne bolesti, tako da uporedo s izgradnjom novih kapaciteta radimo i na obnovi starih“, poručuje sekretar.

Podsetimo, Klinički centar Vojvodine planiran je još pre 30 godina kao ustanova sa tri odvojene lamele – A, B i C. Samo je lamela A završena u potpunosti, sa mostom koji povezuje lamele i ulazom, dok kosturi lamela B i C stoje i danas. Za njihovu izgradnju je Srbija dobila novac od Evropske banke za obnovu i razvoj još 2006. godine i to u iznosu od 35 miliona evra, ali ništa nije urađeno.

Građevinska dozvola za lamele B i C konačno je stigla u oktobru prošle godine.

Izvor: 021.rs
Foto: NSbuild.rs

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here