Početna Gradske teme Svenka Savić: Nema idealnih! Onog trenutka kad sednu u fotelju oni više...

Svenka Savić: Nema idealnih! Onog trenutka kad sednu u fotelju oni više nisu svoji!

0

SvenkaFoto 2000

Svenka Savić, lingvistkinja i profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu, članica je Izvršnog odbora Evropskog društva lingvista. Naročito se zalagala za multidisciplinarnost studija. U ženskom aktivističkom pokretu je od sedamdesetih godina prošlog veka, osnivač je Ženskih studija i istraživanja Mileva Marić Ajnštajn u Novom Sadu. Značajno je doprinela istraživanju rodno osetljivog jezika i na ovu temu održala je više od 500 različitih događaja u zemljama regiona. Osnivač je Centra za rodne studije Univerziteta u Novom Sadu.

Kako komentarišete rad Gradske vlade u protekle tri i po godine?

– Očigledno je da je mnogo para ušlo u izgradnju grada, od EU ili iz drugih izvora, sadašnja vlast u gradu nedovoljno jasno izveštava o tome pa se stiče utisak da je zasluga vlasti velika. Oni koji znaju šemu korupcije tokom procesa privatizacije mogu da čitaju dozvole za izgradnju upravo u centru grada. Nešto što bi bila prepoznatljiva politika prisustva drugih i drugačijih u gradu je minimalna, sem na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, Međunarodni dan Roma i slično.

Šta bi nova vlast u gradu trebalo prvo da uradi?

– Da građankama pošalje jasnu poruku kako gleda na rodnu ravnoprvnost i minimalizira upliv verskih moćnika u gradu.

Ko bi, po vašem mišljenju, bio idealan gradonačelnik Novog Sada?

– Nema idealnih! Onog trenutka kad sednu u tu fotelju oni više nisu svoji, oni su tuđi, imaju svoje partije, lidera ili… Osoba visokih etičkih principa bi dobrodošla, neko ko razume zašto je važan razvoj kulture svih građana i građanki Novog Sada za afirmaciju grada, ne samo dominantne nacionalne zajednice.

Autor: Sanja Ujvari
Foto: Privatna arhiva