Početna Gradske teme Zdravstvena zaštita žena: Ginekolozi dužni da primaju nove pacijentkinje

Zdravstvena zaštita žena: Ginekolozi dužni da primaju nove pacijentkinje

0

room-928653_1920

U Službi za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja “Novi Sad” trenutno radi 18 ginekologa, a po propisanom normativu, trebalo bi da ih ima 25. Na specijalizaciji je još pet lekara.

Načelnica Službe Doma zdravlja “Novi Sad” za zdravstvenu zaštitu žena dr Ljiljana Stanišić napominje da je priliv pacijenata veliki, a da je prosečan broj ugovora po lekaru veći od 4. 000, što je gotovo duplo više od proseka za celu Srbiju u toj oblasti rada.

Napominjem da su svi ginekolozi, po zakonu, dužni da primaju nove pacijentkinje, bez obzira na broj do sada sklopljenih ugovora. Kada je bilo ko od kolega na bolovanju, njihove pacijente su dužni da primaju lekari koji rade na istom punktu. U tom smislu, pacijentkinje koje nemaju izabranog lekara, mogu sklopiti ugovor s ginekologom s kojim žele – naglašava dr Stanišić.

Ona dodaje da su “popularniji” lekari, koji imaju veći broj ugovorenih pacijenta, opterećeniji i da pacijentkinje preventivne preglede zakazuju preko Kol – centra, a one koje imaju tegoba to rade ili telefonski ili lično kod medicinske sestre lekara kod koga žele da zakažu pregled.

S druge strane, Novosađanke ne koriste dovoljno mogućnosti koje im se pružaju mimo redovne procedure za preglede. Tako je u nedavno održanoj akciji, u okviru Evropske nedelje borbe protiv raka grlića materice, pregledano 40 žena, što je, kako smatra načelnica Službe Doma zdravlja “Novi Sad” za zdravstvenu zaštitu žena dr Ljiljana Stanišić, poprilično mali odziv. Dom zdravlja uključen je u sprovođenje Nacionalnog skrininga za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, kojom se obuhvataju i vulnerabilne grupe.

Dakle, to su pacijentkinje romske nacionalnosti, žene s invaliditetom, pacijentkinje koje su na odvikavanju od droga i slično. Ozbiljan problem je što je odziv žena za skrining – program veoma mali. Po našim podacima, od ukupnog broja kontaktiranih žena, samo četrdesetak odsto pristane da zakaže pregled, a na pregledu se pojavi svega 10 do 15 odsto njih – objašnjava načelnica.

Izvor: Dnevnik.rs
Foto: Ilustracija / Pixabay.com