Početna Gradske teme Svetski dan Prokupca

Svetski dan Prokupca

Većina vinskih sorti ima svoj internacionalni dan na koji ih ceo svet slavi. Njima u čast, svake godine na isti dan, vinoljupci širom sveta piju vina nastala od tih sorti grožđa.

Četrnaestog oktobra prošle godine, po prvi put je obeležen i Svetski dan Prokupca s ciljem promovisanja ove autohtone sorte grožđa, ali i srpskog vina uopšte. Ljubitelji vina širom sveta, svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, akcije, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Taj put globalne slave, od prošle godine prolazi i naš Prokupac.

Tim sastavljen od nekolicine vinskih entuzijasta iz Srbije, ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju ovih dana,od 12. do 16. oktobra, dolazi preko 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Većina njih su vinski novinari, blogeri, distributeri, uvoznici… profesionalci u oblasti vina. Svi oni, o sopstvenom trošku, dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i posebno Prokupac.

Tokom četiri dana boravka u Srbiji, oni će posetiti dva vinska regiona gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina. Subota, 14. oktobar, ceo dan je posvećen Prokupcu. U tom smislu, biće održane četiri radionice na kojima će biti predstavljen sam Prokupac, njegova lična karta i aromatski profil, njegovi stilovi i potencijal odležavanja.

Najcenjeniji svetski proizvođač vinskih čaša RIEDEL, pomoći će prisutnima da otkriju idealnu čašu za Prokupac, dok će ključni događaj biti ‘masterclass’ koji će voditi Kerolajn Gilbi, nosilac prestižne titule Master of Wine i ekspert za vina centralne i istočne Evrope. Salon prokupca, ostavljen za drugi deo dana, biće organizovan u Skadarliji i otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu, svoja vina će predstaviti svi srpski proizvođači Prokupca.

Na kraju, poslednjeg dana njihovog boravka u Srbiji, sledeći svetske trendove, #winelover zajednica će biti upoznata i sa biodinamičkim, organskim i oranž vinima Srbije jer da, Srbija i u ovom segmentu ima šta da ponudi.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane da daju svoj doprinos i budu deo #ProkupacDay globalne euforije. Detaljan program svih događanja možete naći na www.wineidentity.org, a za sva eventualna pitanja i nedoumice pišite im na zeneivino.ns@gmail.com ili putem broja telefona 063 515 830.

Izvor: Promo
Foto: Promo/Pixabay