Početna Gradske teme Još ništa od radova na Petrovaradinskoj tvrđavi

Još ništa od radova na Petrovaradinskoj tvrđavi

Leopoldov bastion na Petrovaradinskoj tvrđavi ni ove godine neće biti obnovljen, jer nije uspeo tender Uprave za građevinsko zemljište i investicije (UGZI).

Naime, niko se nije javio na tender, tako da je ta javna nabavka morala da bude poništena. Kako je već oktobar, čak i da UGZI raspiše novi tender, pitanje je da li bi popravka Leopoldovog bastiona vredna 4,3 miliona dinara mogla da se izvede ove godine.

Ovim neuspelim tenderom nastavljen je niz pokušaja da Grad uloži u popravku Petrovaradinske tvrđave, jer proletos nije uspela javna nabavka za osmatračnicu na bastionu Marije Terezije. Inače, za obnovu osmatračnice, za šta je procenjeno da je potrebno 1,7 miliona dinara, već dva puta je bila raspisana javna nabavka, ali nije bilo ponuđača.

Podsetimo da Leopoldov bastion mora da se obnovi jer je plato u lošem stanju, a ispod se nalazi prostorija-kazamat u kojoj je smeštena galerija tapiserija s velikim problemom vlage. Sanacija bastiona trebalo je da omogući da se uredi plato, obnovi vidikovac i zaustavi dalji prodor vode u podzemlje.

Što se tiče radova na osmatračnici, planirana je njena potpuna obnova, jer je još 2008. godine uklonjena, pošto je pretila opasnost da padne na put ispod Tvrđave.

Izvor: 021
Foto: Ilustracija/Pixabay