Početna Gradske teme Svetski dan učitelja

Svetski dan učitelja

0

dan ucitelja

Danas se obeležava Svetski dan učitelja. Veoma važan datum koji u svetu obeležavaju mnogobrojna udruženja učitelja. Udruženje vojvođanskih učitelja sa sedištem u našem gradu ima veoma dugu tradiciju.

Strukovno okupljanje i rad učitelja Vojvodine imaju dugu tradiciju. Pod uticajem socijalista Svetozara Markovića i Svetozara Miletića kod učitelja je probuđena potreba za udruživanjem. Uprkos stalnim zabranama državnih i školskih vlasti, učitelji su započeli svoju strukovnu borbu.

Nakon donošenja Zakona o slobodi zbora i udruženja 1881. godine, a zahvaljujući velikoj i upornoj borbi dr Đorđa Natoševića na buđenju strukovne svesti učitelja sve je konačno počelo da se rešava davne 1888. godine osnivanjem udruženja “Učiteljski konvikt”. 1907. godine osnovano je Učiteljsko Deoničarsko Društvo “Natošević”, a 1921. godine “Udruženja učitelja Dunavske banovine”. Učitelji su svojim sredstvima uspeli da kupe zemljište i 1936. godine sagrade svoju kuću tj. UČITELjSKI DOM u samom centru Novog Sada. U znak zahvalnosti učitelja velikom pedagogu nad ulazom Doma je postavljena skulptura dr Đorđa Natoševića. Udruženje je bilo odlično organizovano, a veoma uspešno ga je vodio učitelj Đorđe Mirkov.

dan ucitelja1

Pod uticajem državnih organa 1952. godine Udruženje učitelja je postalo Klub prosvetnih radnika i tako je radilo sve do 1972 kada je rad obustavljen, a sve su preuzeli Marksistički centar za obuku nastavnika i Grad Novi Sad u ime države. Dragocena učiteljska biblioteka Učiteljskog doma od čak 12 000 knjiga tada je zauvek izgubljena, a samostalno strukovno okupljanje prekinuto.

Novo doba učiteljskog organizovanja

Krajem maja 1998. godine na inicijativu učiteljice Vere Stojšić-Gašparovski u Novom Sadu se okupila grupa najaktivnijih učiteljica koje su osnovale društvo učitelja Novog Sada, a krajem 2001. godine i Udruženje vojvođanskih učitelja. Obe organizacije vodila je Vera Stojšić-Gašparovski vraćajući učiteljsku organizaciju u njenu kuću, Učiteljski dom. Tada je reorganizovan rad i Dečijeg saveza Novog Sada koji je gotovo zamro po školama, a od izuzetne je važnosti za vannastavni život učenika tokom školovanja.
Udruženje vojvođanskih učitelja je strukovna organizacija najaktivnijih učitelja i učiteljskih udruženja sa teritorije Vojvodine.

Osim organizovane mreže razmene informacija (www.uvu.rs), stalnog stručnog usavršavanja putem seminara, radionica, izleta i druženja Udruženje vojvođanskih učitelja obeležava

19. januara – Dana lepog pisanja/Dana Zaharija Orfelina u znak zahvalnosti nepravedno zaboravljenom velikom učitelju i kaligrafu,
12. februara – Dana lutkarstva Srbije u znak sećanja na izvođenje prve lutkarske predstave u Pozorištu lutaka u Novom Sadu…
14. mart – Dan Miroslava Antića
2. april – Dan književnosti za decu
10. jula – Dan Nikole Tesle,
5. oktobar – Dan učitelja
8. novembar – Dan Vuka Stefanovića Karadžića
24. novembar – Dan Jovana Jovanovića Zmaja

dan ucitelja2

Od 2002. godine organizuje bijenalne Međunarodne učiteljske konferencije sa ciljem upoređivanja položaja učitelja u zemljama regiona i razmenom iskustava.
2003. godine obeležilo je 300 godina od osnivanja srpske osnovne škole u Novom Sadu i Bečeju, od 2005. godine organizuje Međunarodni FESTIVAL LUTKARSTVA OSNOVNIH ŠKOLA (FLUOŠ), u okviru Kalendara smotri i takmičenja Ministarstva prosvete sa ciljem razvijanja školskog lutkarstva.
Od 2009. godine organizuje:
1. Kaligrafsku koloniju “Na putu Zaharija Orfelina”, sa ciljem razvijanja školske kaligrafije,
2. Metodičke dane učitelja sa ciljem predstavljanja rada najaktivnijih učitelja, učiteljskih udruženja i dodeljivanja priznanja.

Od 2012. godine kaligrafski konkurs u okviru već postojećeg literarno-likovnog konkursa “Svetosavlje i naše doba”, u okviru Kalendara smotri i takmičenja Ministarstva prosvete sa ciljem negovanja svetosavlja i razvoja školske kaligrafije…

Aktivnosti Udruženja vojvođanskih učitelja su mnogobrojne i raznovrsne i znatno doprinose razvoju obrazovanja i učiteljske profesije.

“Sagledavajući istorijske činjenice znamo da nikada nije bilo ni lako, a ni jednostavno strukovno okupiti, angažovati kolege i uticati na stanje u školstvu. Rad u udruženju traži mnogo energije, znanja i odricanja za opšte dobro. Teško je pronaći kolege koje su spremne na takav dugotarajan rad. Istorija školstva, učiteljstva i napredak društva nas pozivaju da ipak istrajemo u tome. Zahvaljujem se svima koji su do sada svojim radom u učiteljskim udruženjima nesebično doprinosili razvoju naše profesije i obrazovanja. Čestitam svim kolega 5. oktobar – Dan učitelja”, rekla je Vera Stojšić-Gašparovski, predsednica Udruženja vojvođanskih učitelja.

Autor: NsHronika.rs