Početna Politika Vasin: Govor mržnje prema DS

Vasin: Govor mržnje prema DS

0

miroslav-vasin-sekretar-zaposljavanje

Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke (DS) Miroslav Vasin uputio je danas pismo Zaštitniku građana u kojem ga je upozorio da je na političkoj sceni Srbije, kako smatra, “eskalirao govor mržnje u nastupima funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) prema funkcionerima i članovima DS-a”.

U pismu je ocenjeno da se funkcioneri SNS-a služe “manipulacijama i neistinama da diskredituju DS još od 2012. godine, ali da je stepen netrpeljivosti i mržnje u poslednje vreme prevazišao svaku meru i može da izazove teške posledice”.

DS je u pismu optužio ministra policije Nebojšu Stefanovića, pokrajinskog poslanika Damira Zobenicu i republičkog poslanika Aleksandra Martinovića da u svojim govorima i saopštenjima koriste “propagandni model širenja mržnje kao prvi korak, a fizičkog nasilja i ratova kao sledeći”.

Primena takvog metoda je realizovana tridesetih godina prošlog veka, ali i na Balkanu devedesetih godina i svi smo svedoci kako je to izgledalo. Treba li nam to opet i zar nije dosta što pri svakim izborima u lokalnim zajednicama prisustvujemo scenama nasilja koje plaše svakog građanina“, napisao je Vasin u pismu.

Dodaje se da je proglašavanje neke osobe za kriminalca i pljačkaša bez pravnog osnova, ponižavanje pravosudnih organa i svojevrstan pritisak na pravosuđe, a uz pismo su dostavljeni i članci iz dnevne štampe u kojima funkcioneri SNS-a koriste ovakav rečnik.

Pismo je dostavljeno i Poverenici za ravnopravnost, novinarskim udruženjima u Srbiji, nevladinim organizacijama koje se bave unapređenjem demokratskih procesa i zaštitom ljudskih prava, kao i ambasadama pojedinih zemalja u Srbiji.

Autor: Beta
Foto: vojvodina.gov.rs