Početna Gradske teme Svetski hitmejkeri Filatov i Karas, uz Manjifika i Dr Neleta Karajlića za...

Svetski hitmejkeri Filatov i Karas, uz Manjifika i Dr Neleta Karajlića za „Дoček 2019.“ na Trgu slobode

0

Novi Sad kao Evropska prestonica mladih i buduća Evropska prestonica kulture u novogodišnjoj noći predstaviće se regionalnim i svetskim muzičkim zvezdama.

Дoček, proslava dve nove godine, po gregorijanskom i julijanskom kalendaru, nastavlja se i ove godine nastupima Manjifika (Magnifico), Dr Neleta Karajlića i svetski poznatog DJ dvojca Filatov i Karas na centralnom novosadskom Trgu slobode.

Autentičan zvuk Balkan-disko-šlagera i specifična energija uz Manjifiko na sceni proneće se Trgom slobode, a hitovi iz filmova „Montevideo, bog te video“ i Montevideo, vidimo se!”, serije „Senke nad Balkanom“ kao i njegovog poslednjeg albuma „Charlatan de Balkan“ učiniće da ovog 31. decembra Novosađani zaista uživaju.

Temperamentan i energičan, čovek na čijoj kreativnosti su stasavale generacije, multitalentovani umetnik, koji za sobom ima tri knjige, režiju, muzičku grupu, nebrojeno glumačkih uloga, tekstopisac, kompozitor, umetnik koji je jedan od utemeljivača muzičkog pravca, Dr Nele Karajlić ispratiće 2018. godinu i dočekati sa Novosađanima novu, bolju godinu u atmosferi za pamćenje.

Дoček 2019. će prvi put u Novom Sadu predstaviti i ruski DJ dvojac Filatov i Karas koji platinastim tiražima i singlovima koji se nalaze na prvim mestima vodećih evropkih top lista predstavljaju jedne od najpopularnijih DJ-eva u usponu.

Sjajan uspeh i proboj na svetsku scenu ostvarili su obradom singla „The Good, The Bad and The Crazy“ sa francuskom pevačicom Imany. Od tada, ovaj tandem poslednjih godina postiže globalan uspeh zahvaljujući popularnim elektro-hitovima, a hit remix „Don’t be shy“ osvaja platinasti tiraž postajući hit broj jedan u Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Turskoj, Finskoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama, a našao se i na listi najtraženijih singlova muzičke platforme Shazam. Uz „Time Won’t Wait“, hit koji broji više od 70 miliona pregleda na platformi you tube i obradu hita iz osamdesetih „Tell it to my heart“ koji je postigao više od 40 miliona you tube pregleda, ovaj DJ dvojac nesumnjivo će napraviti dobru žurku u Novom Sadu.

Koncept Дoček obuhvata dva novogodišnja slavlja. Дoček 2019. godine 31. decembra tokom celog dana, na otvorenim prostorima i samo u centru grada i Дoček 7527. 13. januara koji će biti u toku večeri isključivo u zatvorenim prostorima, po celom gradu.

Ovim povodom, direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković objašnjava da dva računanja vremena pre svega vidi kao bogatstvo evropskog, ali i srpskog nematarijalnog kulturnog i istorijskog nasleđa.

„Slaveći dva računanja vremena, ali i dva kalendara, kroz otvaranje programa najrazličitijim žanrovima i izvođačima iz cele Evrope širom Novog Sada, Fondacija „Novi Sad 2021” nastavlja svoj rad na ostvarivanju zadatih ciljeva, a to su internacionalizacija i decentralizacija kulture sa što većim uključivanjem i učešćem građana”, objašnjava Milenković i dodaje da ova dva velika slavlja u našem gradu spaja Most interkulturalnosti u kojem se prepliću delovi visoke estetike sa popularnom kulturom, čime visoka kultura dobija novu publiku, a masovna dobija nove standarde i vrednosti, čineći je boljom i kvalitetnijom.

Spajajući elemente visoke kulture sa popularnom i masovnom, otkrivajući nove lokacije, nova zdanja i izvođače, ali i podsećajući na one stare, više od 60.000 ljudi posetilo je prošlogodišnji Дoček u Novom Sadu, i to 31. decembra na 4 lokacije u prvom režiranom dočeku i 13. januara na više od 45 lokacija uz više od 150 izvođača.
Dva Дočeka su budući termini svečanog otvaranja i zatvaranja 2021. godine, godine u kojoj će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture.

Foto: Promo