Početna Gradske teme Svratište za decu dupke puno

Svratište za decu dupke puno

1Svratiste-za-decu-ulice-1_620x0DokK se napolju topi asfalt od vrućine, u prijatno rashlađenim prostorijama Svratišta za decu ulice desetak dečaka i devojčica različitog uzrasta, zaokupljeni crtanjem, društvenim igrama i muzikom na kompjuteru provode slobodno vreme na raspustu. Ovi mališani su samo jedna manja grupa od oko 90 koliko ih stalno ili povremeno dolazi, kloneći se ulice.

Četvorica dečaka zadubljena su u igru “ne ljuti se čoveče”, dok Julijana na računaru pravi odabir pesama. Mališan za stolom na kome su rasprostrte bojice i flomasteri uz pomoć volonterke pokazuje svoje slikarsko umeće i kreativnost.

– Dolazimo ovde svakog dana – gotovo uglas kažu dečaci, ne odvajajući pogled od table sa šarenim figurama. – Ovde nam je lepo, družimo se, slušamo i muziku…

Vreli dani napune Svratište. Kako predočava koordinatorka Daliborka Batrnik Antonić, bude ih oko petnaestak dnevno, što je manje nego zimi.

– Deca nam dolaze da jedu, presvuku se, okupaju i ovde provedu dan u raznim aktivnostima i radionicama, koje im organizujemo – kaže naša sagovornica. – Neki od njih dolaze povremeno, a većina su stalni posetioci, bez obzira na vremenske prilike i godišnje doba. Osmišljavamo razne programe, kako bi se što duže ovde zadržali.

Pre nekoliko dana, 21 mališan se vratio iz kampa u Bogojevu, gde su proveli tri nezaboravna dana. Uz igru, pesmu i druženje, vreme im je bukvalno proletelo.

– Pojedinima je bilo prvi put da su negde putovali i deo raspusta proveli van Novog Sada – kaže Batrnik Antonić, dodajući da su deca bila oduševljena što su, bar nakratko, pobegli od gradske svakodnevice. I tamo smo im organizovali aktivnosti, a učestvovali su u spremanju hrane.

I što je najvažnije, niko nije dobio “žuti karton” zbog lošeg ponašanja, koji znaju da zasluže dok borave u Svratištu. A kazna je simbolična – jedno vreme im je zabranjen pristup kompjuterima!

USPEŠNI U ŠKOLI

KOORDINATORKA Svratišta ponosno ističe da je sedmoro dece, koji su prošlog septembra prvi put seli u školsku klupu ili odlučili da nastave obrazovanje, uspešno i završilo razrede, bez ijedne slabe ocene.Jedna devojčica je završila osnovnu i upisala srednju školu za frizera, a najstariji među njima je u maju maturirao u Srednjoj saobraćajnoj školi.

Autor: Novosti