Početna Gradske teme Talentovani studenti dobijaju nagrade a nemaju novca za odlazak na takmičenje

Talentovani studenti dobijaju nagrade a nemaju novca za odlazak na takmičenje

teens-629046_640

Tri ekipe Fakulteta tehničkih nauka pozvane su da učestvuju na evropskom takmičenju robotike “Eurobot” u Francuskoj, ali nemaju 3.000 evra za put.

Takmičenje je zakazano za 11. i 12. jun, a studenti i profesori pokušavaju sami da sakupe novac za učešće srpskog tima na “Eurobotu”. Prevoz za studente košta 4.000 dinara, a noćenje i smeštaj za jednu osobu košta 25 evra.

Prema rečima studenta treće godine FTN-a Uroša Živkovića, osim njega na takmičenju bi trebalo da učestvuje još 33 studenata, ukoliko, naravno, sakupe potrebni novac.

– Priključio sam se timu jer želim da usavršim znanje iz robotike. Pored priprema robota, koje traje već nekoliko nedelja, pokušavamo da prikupimo i novac. Šaljemo pisma privatnim firmama, ali nažalost nakon nekoliko dana većina njih nas obavesti da nisu u mogućnosti da nam pomognu – poručuje Živković.

I pored materijalnih problema studenti FTN-a se pripremaju da se takmiče sa evropskim kolegama čiji budžeti za robote nisu ispod 10.000 evra.

– Naši roboti su sastavljeni od delova koji su stari i po nekoliko godina. Kada se vratimo sa takmičenja rastavimo robota i čuvamo delove za naredno. To je jedini način da učestvujemo. Snalazimo se kako znamo i umemo. Profesori nam pomažu, a dešavalo se da delove robota nabavljamo i na Najlon pijaci. Ne mora da znači da ako je sa pijace ne valja, takve delove treba pametno upotrebiti – istakao je student četvrte godine FTN-a Nenad Peleš.

Na evropskom takmičenju robotike predstavnici Srbije su učestvovali već 16 puta i uvek su imali zapažen uspeh.

Izvor: Blic
Foto: Ilustracija/Pixabay