Početna Politika Pastor: Izbor nove Pokrajinske vlade sredinom juna

Pastor: Izbor nove Pokrajinske vlade sredinom juna

0

pastorIstvan02_RH

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je za Radio-televiziju Vojvodine da će na prvoj sednici novog saziva pokrajinskog parlamenta, zakazane za 2. jun, biti konstituisani skupštinski rukovodeći organi i odbori, ali ne i nova Pokrajinska vlada. U emisiji “Politbiro” RTV-a on je kazao da o formiranju izvršne vlasti razgovori još nisu ni započeti, te da će do izbora Pokrajinske vlade doći na narednoj sednici koju očekuje do sredine juna.

– Do sada smo imali razgovore o prvoj sednici Skupštine, a izvesno je da na njoj neće doći do formiranja nove Pokrajinske vlade. Nadam se da će se to ipak desiti relativno brzo, do sredine juna – rekao je Pastor, koji je i predsednik Saveza vojvođanskih Mađara.

On je kazao da očekuje da će postizborni dogovor da i u narednom mandatu preuzme čelno mesto u pokrajinskom parlamentu biti realizovan, dodajući da se trenutno vode razgovori “u pravcu očuvanja standarda da svaka poslanička grupa ima bar jednog potpredsednika a najjača dva”.

Kad je reč o sastavu nove pokrajinske koalicije, Pastor je ponovio da je u tom pogledu relativno brzo postignut dogovor između SVM i SNS, ali da od naprednjaka zavisi da li će u toj koaliciji biti još partnera i da li će među njima biti i LSV.

– To je pitanje dogovora SNS i ostalih potencijalnih partnera, uključujući i LSV – ocenio je.

Isti stav izneo je i u pogledu mogućnosti uključivanja SPS-a u pokrajinsku vlast, navodeći da je za SVM neprihvatljiva saradnja samo sa SRS.

Pastor je naveo i da u dosadašnjim razgovorima sa SNS nije bilo reči o zahtevima SVM vezanih za ustavni položaj Vojvodine i donošenje zakona o finansiranju APV. Uveren je, međutim, da su to pitanja koja će morati da se stave na sto “jer je dogorelo do lakata”, ali, kako je dodao, dinamika rešavanja tih pitanja je u nadležnosti onog ko bude kreirao programe vlada i na republičkom i na pokrajinskom nivou.

O tim pitanjima lider SVM očekuje i razgovore sa predsednikom SNS Aleksandrom Vučićem sledeće nedelje.

– Tad ćemo staviti na sto sva pitana koja smo uspeli rešiti iz prethodnog sporazma i ona koja nismo uspeli da rešimo – rekao je Pastor.

Izvor: RTV
Foto: NsHronika.rs