Početna Gradske teme “Tate Novosađani” prodajom korišćenog jestivog ulja prikupljaju novac za bolesnu decu

“Tate Novosađani” prodajom korišćenog jestivog ulja prikupljaju novac za bolesnu decu

0

Udruženje „Tate Novosađani“ pokrenulo je još jednu humanitarnu akciju. Ovog puta prikupljaju istrošeno jestivo ulje i masti. Sav novac prikupljen u toj akciji namenjen je lečenju bolesne dece.

Za mesec dana su uspeli da prikupe više od 100 litara korišćenog ulja, gde za svaki litar od otkupnog preduzeća dobiju 50 dinara.

– Ideja o sakupljanju otpadnog jestivog ulja i masti se slučajno javila tako što je jedan naš član grupe „Tate Novosađani“ radi u firmi koja se bavi otkupom i dao nam je na sastanku tu ideju. Svi smo prihvatili i u roku od par dana smo je i realizovali. Za sada ciljamo najviše firme tj. restorane i brzu hranu, jer oni mogu najveću količinu da sakupe – kaže Miroslav Đorđević, upravitelj fondacije „Tate Novosađani“.

Prikupljeno ulje se odvozi na dalju preradu u neku od zemalja Evropske unije, nakon čega se kao finalni proizvod dobija biodizel. Osim toga, prosipanje ulja u kanalizaciju može da napravi probleme sa odvodom, što je još jedan razlog da razmislite o reciklaži.

Članovi udruženja planiraju da u akciju uključe upravnike zgrada, kako bi se na ulazima postavili posebni punktovi za odlaganje iskorišćenog ulja. To bi olakšalo njegovo prikupljanje i smanjilo zagušenje kanalizacione mreže, kažu u tom udruženju.

Izvor: novisad.com
Foto: Pixabay